Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro jednotky z Blanenska bylo v rámci výcviku v areálu brněnského ŠVZ připraveno osm cvičných událostí

V sobotu 27. 5. 2017 proběhlo v prostorách Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně instrukčně-metodické zaměstnání pro vybrané JSDH obcí z územního odboru Blansko.

Cílem IMZ bylo procvičení odborných znalostí a dovedností členů JPO vycházející z normy znalostí na funkci hasič v jednotce SDH obce, prověření schopnosti velitelů v rozhodovacích procesech a orientace v mapách pro jízdu na místo zásahu.

Pro jednotky bylo připraveno celkem osm událostí, se kterými se mohou při své činnosti setkat, a náročné zaměstnání probíhalo celých osm hodin, což prověřilo zároveň i fyzickou a psychickou zdatnost členů jednotek. Komisaři na jednotlivých stanovištích byli profesionální hasiči, kteří jsou zároveň členy zúčastněných JSDHO.

První polovina IMZ probíhala formou modelové situace kombinované s praktickým procvičením požadovaných dovedností.

Jednotky postupně absolvovaly zásah u dopravní nehody (řidič se zástavou oběhu, po vyhodnocení situace následovalo opakování správného postupu na místě DN a nácvik správného provedení kardiopulmonální resuscitace na figuríně s počítačovým vyhodnocením), vyvedení osoby ze zakouřeného prostoru (metodicky rozbor průzkumu na místě zásahu a ošetření popálenin), záchrana zvířete z vodní hladiny (následně metodicky práce s proudnicemi) a pád osoby z výšky (metodicky ošetření masivního krvácení a práce s transportními a fixačními prostředky).

V této části zaměstnání pracovaly jednotky ve dvojicích.


Ve druhé polovině, na kterou vyjížděly jednotky převážně samostatně, musely prokázat, jaké znalosti a dovednosti si odnesly z první poloviny zaměstnání.

Čekalo je vyvedení osob z hořící budovy, péče o osobu vyproštěnou ze závalu s následnou zástavou oběhu, dopravní nehoda se zraněním (zaměření na správnou manipulaci se zraněnou osobou) a instruování civilní osoby k poskytnutí pomoci, než se k ní jednotka v nepřístupném terénu dostane (simulováno ve cvičném polygonu).

Doufáme, že bylo zaměstnání pro jednotky přínosem, že si mohly zopakovat a procvičit postupy z teoretických školení a děkujeme jim za jejich aktivní přístup v průběhu celého zaměstnání.

Foto: Michal Zíma, JSDHO Bořitov; Lucie Menšíková, JSDHO Ráječko

Vlastimil Svoboda
velitel JSDHO Rájec
vedoucí cvičení
Sdílet