Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Forest Fire 2017 bylo jedno z největších cvičení složek IZS, jednotky z Olomouckého kraje likvidovaly požár lesa

Ve středu 31. 5. 2017 se úderem deváté hodiny rozehrálo jedno z největších cvičení složek Integrovaného záchranného systému nejen Olomouckého kraje. Tématem cvičení i s ohledem na nedávné reálné situace, byl zvolen rozsáhlý lesní požár v oblasti Staré Město – Kunčice, nedaleko Paprsku.

Do cvičení kromě základních složek IZS se v součinnosti také zapojila mezikrajská výpomoc profesionálních kolegů HZS Pardubického kraje a Záchranného útvaru Hlučín, ale také mezistátní pomoc jednotek hasičů z Polska, horská služba, letecká hasicí služba, letecká pomoc vrtulníku Policie ČR s nasazením bambivaku, spolupráce se zástupci lesního hospodářství a další.

Při likvidaci požáru byla nasazena také speciální technika včetně velkokapacitního čerpadla s dálkovou dopravou vody HSF, hasicí tank SPOT 55 a také využití bezpilotních prostředků a geoinformačních systémů GINA pro monitorování situace v místě zásahu.

Cvičení proběhlo na dvě etapy předchozí den 30. 5. 2017 na stejném místě bylo realizováno cvičení štábu velitele zásahu v kooperaci s krizovými štáby ORP Šumperk a Olomouckého kraje v rovině ilustrace reálné situace a následného řešení s demonstrací vyslání sil a prostředků jako při ostrém zásahu.

Sumarizace nasazení sil a prostředků

Celkově se cvičení účastnilo více jak dvě osob, více jak padesát druhů hasičské a jiné záchranářské techniky a téměř padesát jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů. S ohledem na rozsah mimořádné události a předpokládány dopad na zdraví a životy, majetek a životní prostředí byl požádán o koordinaci záchranných prací starosta ORP Šumperk a později i hejtman kraje.

Vznik požáru

Ve večerních hodinách je oblast Hanušovice, Starého Města, Malé Moravy zasažena vichřicí doprovázenou minimem srážek. Vichřice způsobí v ranních hodinách poškození vedení VN a následný výpadek dodávky elektrické energie. Od poškozeného vedení VN došlo ke vzniku požáru lesní hrabanky, které se rozšířilo na okolní lesní porost.

Situace při požáru

V ranních hodinách nedaleko skautského tábora u rekreační chaty Junior v obci Staré Město – Kunčice zpozorovali skauti požár hrabanky a lesního porostu. Vedoucí skautů ohlásil událost na linku 112, nebyl však schopen udat přesnou polohu požáru. Nejprve se společně skauti se svým vedoucím snažili požár uhasit, ale vyčerpaní a nadýchaní zplodinami hoření se vydali k táboru pro pomoc.

Vzhledem k fyzickému a psychickému vypětí byli dezorientováni a vydali se špatným směrem. Požár se dále šířil pozemně i korunově severním směrem a postupem času byl zasažen lesní porost o rozloze více jak 10 ha. Vzhledem k postupu požáru došlo i k šíření skrytými podzemními vrstvami hrabanky. K rozšíření požáru přispěl i silný vítr. Na likvidaci požáru byly mimo jiné nasazeny jednotky požární ochrany dle poplachového plánu, využita je i přeshraniční pomoc z Polska.

Cíl cvičení

Cílem bylo prakticky procvičit postup jednotek PO a dalších složek IZS při likvidaci rozsáhlého lesního požáru v nepřístupném terénu s využitím mezikrajské pomoci HZS Pardubického kraje a přeshraniční spolupráce s jednotkami Statní požární ochrany Polska – Dolnoslezského Vojvodství, zejména procvičit společnou taktiku hašení lesních požárů v horské oblasti s nedostatkem vody pro hašení, taktiku zásahu jednotek PO při hašení lesního požáru všech druhů (podzemní, pozemní a korunový), včetně zřízení stanovišť pro čerpání vody a zajištění tras pro kyvadlovou dopravu vody.

Dále si hasiči vyzkoušeli možnosti nasazení speciální techniky pro hašení lesních požárů, využití bezpilotních prostředků a geoinformačních systémů GINA pro monitorování situace v místě zásahu, součinnost mezi složkami IZS při provádění záchranných a likvidačních prací, taktiku evakuace ohrožených osob v terénu a jejich záchranu, poskytnutí neodkladné zdravotnické pomoci dvěma zachráněným osobám, poskytnutí nezbytné péče dalším evakuovaným osobám, zajištění logistické podpory zasahujícím složkám, zajištění dopravní uzávěry, veřejného pořádku a bezpečnosti při řešení mimořádné události.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet