Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě jednotky zasahovaly u nehody cisterny s asfaltem a nákladního auta s krmivem u Krnova

O nehodě cisterny s asfaltem a nákladního auta s krmivem na silnici I/ 57 mezi Krnovem, místní částí Krásné Loučky, a Městem Albrechtice, místní částí Linhartovy, bylo operační středisko hasičů informováno ve čtvrtek krátce po půl desáté ráno.

Vyjely sem dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Krnov a Bruntál, rovněž jednotka dobrovolných hasičů Město Albrechtice.

Cisterna o objemu 30 m3 s horkým asfaltem (tahač DAF) ležela na boku v příkopu. Asfalt z ní naštěstí neunikal, ale z tahače DAF přes víčko palivové nádrže nafta do příkopu. Hasiči ji zachytávali úkapovými korýtky a celou nádrž odčerpali (zhruba 250 litrů motorové nafty).

Pak pomáhali odborné firmě s přečerpáním asfaltu do náhradní cisterny, při němž unikal horký asfalt pouze škvírami mezi spoji a dal se poměrně snadno zachytávat kbelíky.

Majitel tahače zajistil náhradní cisternu na přečerpání asfaltu a odbornou firmu, která asfalt odčerpala a vozidlo s asistencí hasičů vytáhla. Na místě nehody byl i pracovník životního prostředí, který zajistil firmu na odbagrování kontaminované zeminy.

Z palivové nádrže uniklo do půdy asi 70 l nafty a zhruba 250 l bylo zachyceno a odčerpáno do nádob. Silnice I. Třídy č. 57 byla po dobu vyprošťování a přečerpávání asi 2 hodiny neprůjezdná. Jednotky hasičů se vrátily na své základny kolem 22 hodin.

Hasiči také překládali na náhradní vozidlo palety s krmivem z nákladního Mercedesu. Zásah také komplikoval sloup vysokého napětí u nehody.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet