Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali na dálnici D46, celou noc přečerpávali nebezpečnou hořlavou žíravinu z havarované cisterny

U zásahu po dopravní nehodě cisternového vozidla během necelých čtyřiadvaceti hodin zasahovalo pět jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů. Nutno však zmínit několikanásobnou obměnu zasahujících hasičů kolegy z požárních stanic Olomouc a Prostějov a nasazení speciální techniky pro zásah na nebezpečnou chemickou látku.

K pomoci z řad dobrovolných hasičů k místu události postupně dorazily jednotky dobrovolných hasičů Prostějov Vrahovice, Olšany a Plumlov.

Událost po ohlášení v 6:30

Došlo k dopravní nehodě cisternového vozidla převráceného na bok přes oba jízdní pruhy ve směru z Olomouce na Prostějov, v úseku obce Držovice. Při dopravní nehodě se zranil řidič cizí státní příslušnosti. Místem v tu chvíli projížděl zdravotnický záchranář ZZS Olomouckého kraje, ten provedl prvotní ošetření řidiče a přivolal pomoci kolegů ze ZZS.

Průzkumem hasičů byla zjištěna nebezpečná chemická látka vyžadující maximální dodržení ochrany a vymezení přístupných tzv. bezpečných a nebezpečných zón. Z tohoto důvodu byla okamžitě doprava v obou směrech na rychlostní komunikaci i souběžné odkloněna po objízdných trasách. Zásah průzkumných skupin byl prováděn v dýchací technice a v protichemických ochranných oděvech.

Hasiči provedli analýzu převážené nebezpečné látky a z důvodu vzniku možných spekulací ze strany široké veřejnosti bylo rozhodnuto o poskytnutí obecných informací pro média k publikování prostřednictvím tisku a sociálních síti. Nicméně šlo o látku nebezpečnou z pohledu hořlavosti a žíravosti, při přímém styku s kůži a vdechnutí výparů se jednalo vysoce nebezpečnou chemickou látku.

Únik nebezpečné látky a provozních kapalin

Hasiči ve spolupráci s Policii ČR a ze Správou a údržbou dálnic OLK provedli velmi rychlou uzávěru a odklon dopravy. V navazujícím čase zajistili dojezd náhradní cisterny pro přečerpání soukromou společností v ČR. Vlastník vozidla, cizí státní příslušník, po komunikaci s operačním střediskem a velitelem zásahu rovněž zajistil dojezd záložní cisterny.

Vývoj situace a analýza způsobu a postupu přečerpání nebezpečné látky

Průzkumné skupiny v komunikaci se zástupci ze specializovaných firem pro přepravu nebezpečných látek a znalostí havarované techniky zjistily možné způsoby odčerpání látky do náhradní cisterny.

Je nutné zmínit situaci nastalou ihned po nehodě – došlo k úniku provozních kapalin na komunikaci, nikoliv do půdy, hasiči provedli likvidaci a vymezení pomocí sorbentu.

Ustavení techniky a dodržování bezpečnostních postupů

Velitel zásahu rozhodl o zřízení několika úseků při likvidaci mimořádné události, k místu rovněž povolal velitelsko-spojové vozidlo a pomoc dalších jednotek pro eliminaci hrozících nebezpeční z pohledu hořlavosti nebezpečné chemické látku.

Odčerpání provozních kapalin do náhradních sudů

Po prvotních nutných bezpečnostních úkonech a doplnění nutných sil a prostředků zahájily skupiny zasahujících hasičů odčerpání provozních kapalin do náhradních sudů a umístění odkapových vaniček v místech hrozících dalšímu úniku na komunikaci.

Přečerpání nebezpečné látky

V navazujícím několikahodinovém sledu postupů pokračovaly jednotky v odčerpání zhruba 32 tun převážené chemické látky v tekutém stavu. Tato činnost byla zahájena po dojezdu náhradní cisterny zajištěné soukromou společností v součinnosti s hasiči.

Situaci komplikovala nepřístupnost k technologii na cisterně a tedy k běžnému postupu manipulace a transportu s látkou. Hasiči zhruba po hodině činnosti z havarované cisterny odčerpali většinu chemické látky.

Vyproštění havarovaného vozidla s cisternou

V čase od 18:00 hodin zahájily jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyproštění havarovaného nákladního vozidla a cisterny s další povolanou specializovanou firmou. Příprava pro samotné nadzvednutí havarované techniky vyžadovala volbu maximálně bezpečných postupů i z důvodu hrozícího úniku nebezpečné látky z cisterny. Tyto vyprošťovací práce pokračovaly téměř do půlnoci

Dočerpání zbylé chemické látky do náhradní cisterny

V brzkých ranních hodinách neděle 4. června 2017 zahájili hasiči další dočerpání zbylé nebezpečné chemické látky z cisterny a to opět v maximální bezpečnostní ochraně v protichemických oděvech a v dýchací technice.

Příprava k opětovnému zprovoznění rychlostní komunikace do provozu

Jednotky hasičů po skončení celkového dočerpání chemické látky zahájily úklid komunikace.

Průjezdnost a celkové opětovné zprovoznění komunikace D46

Ve 3:00 byl zprovozněn jeden jízdní pruh ve směru z Prostějova na Olomouc, následně k 3:30 hodině byl provoz na dálnici obnoven v obou pruzích.

Shrnutí náročnosti zásahu

Zásah lze z několika pohledů hodnotit za velmi náročný – nejen s ohledem na časovou dobu téměř dvacetičtyřho­dinového zásahu, ale především v nutnosti stálého nasazení dýchací techniky a protichemické ochrany zasahujících hasičů s nepříjemnými klimatickými podmínkami – tj. vysoké teplotní výkyvy.

Během zásahu došlo k lehkému zranění hasiče, ten byl spíše z preventivních důvodů po ošetření posádkou ZZS Olomouckého kraje převezen k navazující nemocniční péči na odd. urgentního příjmu FNOL, odtud byl po chvíli také propuštěn a vrátil se zpět na základnu.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet