Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolná jednotka z Horní Sloupnice na Svitavsku má díky IROPu nové Terrno s 8500 litry vody

Neděle 4. června 2017 se na dlouho zapíše do historie obce Sloupnice na Svitavsku, dobrovolná jednotka místní části Horní Sloupnice obdržela vůbec poprvé v historii nové zásahové vozidlo Tatra Terrno.

Automobil za 6 696 140 Kč včetně DPH dodala společnost THT Polička, financován byl z větší části Evropskou unií díky IROPu v rámci projektu Modernizace techniky JSDH Horní Sloupnice.

Na místním fotbalovém hřišti se v neděli sešli nejen obyvatelé obce a její představitelé a hasiči, ale i členové okolních sborů a jednotek.

Hasiči zachraňují naše hodnoty, k tomu jim bude sloužit příslušná technika. Nestává se každý den, aby se do obce dostala. Její získání trvalo skoro rok,

uvedl starosta Sloupnice Josef Škeřík.

Podvozek

Pro stavbu CAS 30 bylo použito kopřivnické šasi Tatra 815 Terrno R35. Osmiválcový vzduchem chlazený motor o výkonu 325 kW přenáší svůj výkon na kola zadní nápravy skrze mechanickou a jen manuálně řazenou převodovku. Pohon předních kol je připojitelný. Všechny diferenciály disponují uzávěrkou.

Cisterna je na levé straně kabiny vybavena samostatnou přípojkou pro dobíjení elektrické energie a přípojkou pro doplňování tlakového vzduchu.

V kabině je pro spojení nainstalována analogová radiostanice Motorola. Její druhé obslužné místo je v prostoru čerpacího zařízení. Samozřejmostí je tablet s technologickou podporou výjezdu.

V opěradle velitele a v opěradlech zadní řadě sedadel jsou v integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger PSS 3000, zbývající přístroj i náhradní tlakové láhve jsou uloženy v nástavbě.

Pro mužstvo v kabině nechybí šestice ručních radiostanic a ručních svítilen, všechny jsou uloženy v dobíjecích úchytech.

Pod nárazníkem je asanační lišta.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Nástavba

Nástavba je modulová, přední a zadní skříň je z hliníkových profilů, olepená plechem. Mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Pojme 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

Na obou bocích je LED stavoznak, signalizující zbývající množství hasiva v nádržích, ukazatel je i v kabině řidiče.

Čerpací zařízení THT PKA 3000 pracuje v nízkotlakém režimu se jmenovitým výkonem 3 000 litrů za minutu, ve vysokotlakém režimu pak s výkonem 250 litrů za minutu.

Pro osvětlení místa zásahu je ve voze k dispozici osvětlovací stožár se dvěma 1000W halogenovými reflektory. Ten lze pneumaticky vysunout až do výšky 5 metrů nad úroveň terénu. Zdrojem elektrické energie pro něj je elektrocentrála v levé přední schráně.

Sdílet