Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsvícená žárovka zapálila papír a hořlavé plasty ve sklepě

Dne 9. 3. 2009 v 11:29 hod. byli hasiči informováni o možném požáru v domě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Zlína s dalším zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné ze sklepních kójí obytného domu.

Dne 9. 3. 2009 v 11:29 hod. byli hasiči informováni o možném požáru v domě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Zlína s dalším zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné ze sklepních kójí obytného domu.

Hasiči byli na místě požáru za dvě minuty od výjezdu. V dýchacích přístrojích pronikli do zakouřených sklepních chodeb, kde po krátkém průzkumu nalezli místo požáru.

Do sklepních prostor bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár byl bleskově uhašen. Na překonání vstupních dveří do sklepní kóje museli hasiči použít štípací kleště, které pomohly odstranit zámek. Zakouřené sklepy byly postupně odvětrány přetlakovou ventilací. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Požár nahlásil jeden z občanů, který si všiml vycházejícího kouře z domu. Požár vznikl v jedné ze sklepních kójí a konkrétně u osvětlovací žárovky.

Příčinou vzniku požáru bylo vznícení hořlavých materiálů v těsné blízkosti svítící žárovky. Požár byl utlumen produkovaným kouřem a nerozhořel se vlivem nepřístupnosti čerstvého vzduchu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 1.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 10 tis. Kč.

Přestože se u nás nejedná o častou příčinu vzniku požáru, je ale tato velmi podrobně popsána v odborné literatuře. Teploty klasické žárovky představují, za určitých podmínek, tepelné riziko a může vzniknout požár. Důležité je proto nechat volný prostor kolem světla, dbát na čistou před usazeným prachem a zabránit zakrytí žárovky hořlavými materiály.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet