Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil mají hasiči v Radňovsi, do obce dorazil Mercedes-Benz Sprinter

Za krásného nedělního dopoledne 4. 6. 2017 se v Radňovsi na Žďársku odehrál mimořádný okamžik. Obec ani ne se sto obyvateli slavnostně předala JSDH Radňoves zcela nový dopravní automobil DA-L1Z MB Sprinter 4×4.

Předání bylo spojeno s požehnáním vozidla. V brzkých raných hodinách se na vyzdobeném hasičském cvičišti začali scházet delegace okolních sborů. Na slavnostním nástupu bylo přítomno 8 praporů a téměř čtyři desítky uniformovaných hasičů.

Polní mši svatou obětovanou „Za živé a zemřelé farníky z Radňovsi“ celebroval farář křižanovské farnosti R.D. Mgr. Bc. Václav Hejč.

V úvodu mše starosta SDH Radňoves Josef Habán přivítal starosty okolních obcí, za výkonný výbor Okresního sdružení hasičů Žďár nad Sázavou Jiřího Klusáka, obchodního zástupce THT s.r.o. Polička Pavla Trnku a hasiče okrsku Heřmanov a Strážek.

Na slavnost se dostavilo množství věřících z celé Heřmanovské farnosti. Liturgií doprovázela zpěvy Heřmanovská schola. Po mši proběhlo představení nového automobilu.

Starosta SDH uvedl, že v roce 2016 vypsalo Ministerstvo vnitra – Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a Kraj Vysočina dotaci na pořízení nových dopravních automobilů pro JPO 5.

Dotace z Ministerstva vnitra činila 450 tisíc, Kraj Vysočina přispěl 300 tisíci, obec 300 tisíci a zbývající částku uhradili sponzoři a úvěr SDH. Nejvíce se o pořízení automobilu zasloužil velitel JSDH Antonín Habán.

Jiří Klusák popřál, aby vozidlo jezdilo jen k reprezentaci a ne k požárům. Po projevech kněz vozidlo požehnal a pro místní i přespolní byla připravena prohlídka nového automobilu. Místní ženy napekly cukroví a byl připraven i výborný guláš.

Odpoledne se konal již 23. ročník soutěže O putovní pohár SDH Radňoves v rámci Poháru tří okrsků. Soutěž v Radňovsi ovládla domácí družstva, když zvítězila v kategoriích starší žáci, ženy a muži. Pouze v kategorii mladších žáků se na první místo probojovali školáci ze Březí.

Text a foto: Mgr. David Dvořáček
Sdílet