Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Už počtrnácté proběhla praktická odborná příprava dobrovolných hasičů Rallye Hamry, na trať se vydalo osm posádek

V sobotu 24. června 2017 uspořádal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků v Plumlově – Hamrech a okolí 14. ročník soutěže Rallye Hamry.

V letošním ročníku s pořadateli spolupracovala Střední zdravotnická škola Prostějov, která zajistila figuranty a jejich věrohodné maskování. Na trať se tentokrát vydalo 8 posádek z Prostějovska, Přerovska a Olomoucka.

Stejně jako loni se jednotky pohybovaly po trati pomocí CAS a používaly vybavení z vlastního vozidla, které využívají i při reálných zásazích.

Jako již tradičně se dobrovolné jednotky sjely do výcvikového a skladovacího zařízení HZS Olomouckého kraje, kde proběhla prezence a proškolení velitelů. Poté se rozjely na jednotlivá stanoviště v okolí.

Pro soutěžící bylo připraveno 8 stanovišť, rozmístěných povětšinou ve Vojenském újezdu Březina. Stanoviště byla připravena tak, aby simulovala reálné zásahy, maskování figurantů věrně znázorňovalo jejich zranění. U dvou úkolů umístěných na potoce sice pořadatele převezla příroda (malý průtok vody), ale s trochou představivosti a navození situace od rozhodčích to nebylo na závadu.

První stanoviště se nacházelo hned za startem v Hamrech. Soutěžící museli vyhledat skladníka v hořícím skladu a postarat se o popálenou skladnici. Pro simulaci skladu byla využita sestava flashover kontejneru. Soutěžící se museli vyrovnat s neznámým prostorem i skutečným plamenem. Během postupu k ohnisku požáru byl navozováno hoření v kouřové vrstvě.

Na druhém stanovišti bylo třeba postavit protipovodňovou stěnu z pytlů s pískem a ochránit tak vesnici po proudu před povodní. Představit si blížící povodňovou vlnu v úmorném vedru na potůčku, který lze přejít suchou nohou, potřebovalo trošku představivosti, ale soutěžící se s tím vypořádali bez problémů.

Dále na ně na svahu čekal pořezaný dřevorubec. Soutěžící museli ošetřit krvácející poranění a snést jej z prudkého svahu k sanitce. Díky kamenitému terénu to i pro pět silných chlapů nebylo jednoduché.

Ochranu před následky povodní představoval i další úkol. Stromy v korytě potoka bylo třeba vytáhnout a rozřezat. Hodnocen byl zvolený postup, bezpečnost práce s motorovou pilou, technika řezání.

O kus dál v lese se na křižovatce srazila dvě osobní auta s mladými lidmi. Průzkum, protipožární opatření, stabilizace vozidel a ošetření zraněných zvládala většina jednotek bez zaváhání. Většina Vojenského újezdu je sice veřejnosti nepřístupná, ale někteří cyklisté nedbají zákazů a jezdí tam jako o závod. Nepočítají ale s tím, že v lese probíhá těžba dřeva a pohybují se tam vyvážečky a traktory. Není divu, že se jeden z cyklistů srazí s traktorem a zaklíní se pod něj. Jeho vyproštění a ošetření bylo úkolem soutěžících.

Další SMS naznačovala pomoc záchranné službě se snesením pacienta. Jednalo se však o myslivce, kterému se na posedu udělalo těžko. Sundání figuríny z pět metrů vysokého posedu dalo mnohým soutěžícím pěkně zabrat. Disciplína rovněž ověřila zda jsou jednotky vybaveny pro práci ve výšce dle předpisů.

Úkol na vodní hladině se zapojením člunu a pádlováním nemohl ani tentokrát chybět. Na břehu rybníka na soutěžící čekala žena, jejíž kamarádka s přítelem si šli zaplavat, ale přecenili své síly. Družstva musela nasednout do člunu, dopádlovat na pomoc k topícím se osobám, vytáhnout je do člunu a poskytnout jim první pomoc.

U všech těchto úkolů bylo zapotřebí znalostí, síly a sehranosti družstva. Bedliví rozhodčí sledovali práci družstev a hodnotily práci jednotlivých členů týmu, a jejich sehranost, taktické postupy a bezpečnost při práci.

Po splnění všech úkolů se družstva sjela opět do Hamer, kde netrpělivě očekávala výsledky. Před slavnostním nástupem družstva navzájem rozebírala zážitky a poznatky ze stanovišť. Na vyhlášení nemusela dlouho čekat.

První příčku obhájila jednotka z Plumlova, na druhé příčce se umístila jednotka Prostějov – Vrahovice, na třetí Nová Hradečná.

Pro nás jsou ale vítězové všichni, kteří si ze soutěže odnesou zkušenosti, které později použijí při reálných zásazích. Rallye Hamry je i netradiční praktickou odbornou přípravu okořeněnou o soutěžní prvek.

Chtěla bychom poděkovat figurantům, za vytvoření reálné atmosféry. Poděkování za vstřícný přístup patří vedení vojenského újezdu Březina za umožnění vstupu do újezdu, Vojenským lesům a statkům divize Plumlov za přípravu některých stanovišť, sponzorům za jejich přízeň.

Nesmíme zapomenout ani na pořadatele z HZS Olomouckého kraje. Bez jejich nadšení a ochoty k práci by se soutěž nemohla uspořádat. Připravit tuhle soutěž zabere sice hodně času a práce, ale víme, že to dává smysl a že naše úsilí není zbytečné. Ceny do soutěže věnoval Dräger a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. Soutěž finančně podpořil Olomoucký kraj.

Pořadí:

  1. Plumlov
  2. Prostějov – Vrahovice
  3. Nová Hradečná
  4. Protivanov
  5. Olšany u Prostějova
  6. Osek nad Bečvou
  7. Prostějovičky
  8. Bělkovice – Lašťany
npor. Ing. Kateřina Dostálová
Sdílet
Přiložené soubory
RH - vysledky_2017.pdf zobrazit online PDF 194 kB