Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uniklou chemikálii museli hasiči v obci Žeranovice na Kroměřížsku naředit vodou

Dne 6. června 2017 v 10:17 hodin přijali krajští profesionální hasiči oznámení o úniku asi 180 litrů penetrační látky na komunikaci v obci Žeranovice. Látka byla převážena v barelech na nákladním vozidle. Jeden z barelů se převrátil a po porušení jeho těsnosti došlo k úniku chemikálie.

Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Holešov. Ti znečištěný povrch komunikace zasypali sorbenty. Jak se ale následně ukázalo, chemikálie se stačila dostat do kanalizace, která vedla do místní čističky. Tu musela její obsluha odstavit z provozu a kontaminovanou vodu odvést do strouhy.

Jak hasiči zjistili, látku bylo možno rozředit velkým množstvím vody a tím eliminovat její nebezpečnost. Velitel zásahu proto požádal o vyslání posilových jednotek s dalšími cisternami a technicko – chemickým automobilem.

Na místo zásahu tak postupně dorazili profesionální hasiči ze Zlína, Kroměříže a Otrokovic. Hasiči také zřídili místa pro doplňování vody do cisteren v obci Martinice a v průmyslové části Holešova. Před devatenáctou hodinou byl zásah hasičů ukončen.

Při likvidaci události hasiči spolupracovali s pracovníky odboru životního prostředí a zástupci místní samosprávy.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet