Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči spolupracují s pyrotechnickou službou Útvaru pro ochranu ústavních činitelů PČR při likvidaci požáru tlakových lahví usměrněným výbuchem

Dne 26. května 2017 se příslušníci HZS hl. m. Prahy, ve spolupráci s pyrotechnickou službou Útvaru pro ochranu ústavních činitelů PČR, účastnili společného instruktážně metodického zaměstnání ve vojenském výcvikovém prostoru Jince.

Náplní zaměstnání bylo zejména praktické ověření likvidace tlakových lahví usměrněným výbuchem.

Hlavním cílem spolupráce je nalezení alternativního způsobu, který by umožnil bezpečným a kontrolovaným způsobem řešení skupiny zásahů s přítomností tlakových lahví vystavených požáru nebo s probíhající termickou reakcí uvnitř tlakové lahve.

Přečtěte siV Praze 10 hrozil výbuch tlakové lahve, odstřelovači z Útvaru rychlého nasazení ji zneškodnili

Princip řešení spočívá v aplikaci usměrněné výbušniny na tělo lahve a řízeným odpalem z bezpečné vzdálenosti. Usměrněná exploze vytvoří v tlakové lahvi otvor, který zajistí snížení tlaku a eliminaci samovolného roztržení.

Květnové zaměstnání bylo pokračováním předchozí spolupráce a sloužilo zejména k ověření jevů, které vznikají po řízeném odpalu a vytvoření scénářů pro použití metody jednotkami PO.

Přečtěte siVIDEO: Chování tlakových láhví při požáru zkoušel odstřelovač, výsledky testů poslouží pro větší bezpečnost zasahujících
Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet