Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští kriminalisté se učili jak odebírat vzorky po požáru

Dne 10. března 2009 se v prostorách Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč uskutečnilo instrukčně metodické zaměstnání pro příslušníky, kteří zajišťují zjišťování příčin požáru jako „dableři“ v rámci HZS Pardubického kraje.

Dne 10. března 2009 se v prostorách Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč uskutečnilo instrukčně metodické zaměstnání pro příslušníky, kteří zajišťují zjišťování příčin požáru jako „dableři“ v rámci HZS Pardubického kraje. Jednalo se o první instrukčně metodické zaměstnání, které bylo doplněno praktickou částí zaměřenou na zjištění příčiny vzniku požáru a zejména na odběr vzorků z požářiště.

„Dopoledne bylo věnováno teoretické přípravě. Probrány byly základní právní a interní předpisy z oblasti zjišťování příčin požáru. Poté se vyšetřovatelé zaměřili na práci s kamerou a fotoaparátem. Při vyšetřování požáru musí hasiči pořídit i kvalitní fotodokumentaci a videozáznam. Dopolední blok přednášek byl završen teorií k vlastnímu odběru vzorků, k jejich balení, transportu do příslušných laboratoří a způsobu sepsání žádosti o provedení požárně technické expertizy,“ říká plk. Mgr. Pavel Nejtek, ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.

V další části byli příslušníci rozděleni do skupin a prováděli dle instrukcí odběr a balení vzorků a výrobků ze skutečného požáru – ten byl samozřejmě připraven předem a za účasti jednotky požární stanice Pardubice uhašen v cvičném kontejneru, který se nachází v areálu Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč využíván pro praktický výcvik v rámci doplňkového kurzu příslušníky pro zjišťování příčin požáru,“ upřesňuje Pavel Nejtek.

Každá skupina po odebrání a zabalení příslušného vzorku nebo výrobku na druhém pracovišti zpracovala protokol o odběru vzorku nebo výrobku. Takto se, byť stále ještě v improvizovaných podmínkách, daří propojit teoretickou přípravu příslušníků pro zjišťování příčin požáru s praktickou částí.

Podle ředitele odboru prevence jsou výcvik a vzdělávání zjišťovatelů příčin požáru velmi důležité, protože vyšetřovatelé musí reagovat na nové technologie a nové látky, které se podílejí na požárech, a to nejen v průmyslu, ale i v domácnostech.

Na závěr se sluší poděkovat kolegům z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč za prostory k uspořádání instrukčně metodického zaměstnání, za podíl na lektorském zajištění, ale i příslušníkům z požární stanice Pardubice za asistenci při praktické části výcviku,“ dodává plk. Mgr. Pavel Nejtek.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet