Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS cvičně zasahovaly u nehody pěti vozidel na Opavsku, zapojily se čtyři jednotky hasičů

Čtyři jednotky hasičů z Opavy a okolí, Policie ČR, ZZS MSK a personál Slezské nemocnice v Opavě se zapojily ve středu 7. 6. 2017 dopoledne do taktického cvičení IZS, zaměřeného na odstraňování následků hromadné dopravní nehody pěti osobních automobilů v Chvalíkovicích (okres Opava). Vyžádala si tři mrtvé a 16 zraněných osob.

Do cvičení se zapojilo celkem 24 profesionálních a dobrovolných hasičů z jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Opavě, která přijela celkem 5 vozidly, a ze tří jednotek dobrovolných hasičů – Opava-Kylešovice, Opava-Podvihov a Hradec nad Moravicí, které přijely celkem třemi cisternami.

Silnice III/4643 mezi Opavou a Chvalíkovicemi byla pro potřeby cvičení zhruba na dvě hodiny uzavřena. Některé z osobních aut ležely na střeše či na boku , jak na silnici, tak v příkopu. Věrně namaskované figuranty přesvědčivě zahráli studenti Slezské univerzity v Opavě. Dýmovnice nasimulovala požár jednoho auta.

Po příjezdu první jednotky (HZS MSK, stanice Opava) a průzkumu místa nehody zvolil velitel zásahu postup záchranných prací a určil místo shromaždiště pro ošetření zraněných osob a místo shromáždění těl. Hasiči vymezili místo zásahu, uhasili požár, provedli protipožární opatření, stabilizaci vozidel, vytvořili prostor pro shromáždění a třídění zraněných.

Velitel zásahu (z HZS MSK) si pro lepší koordinaci vytvořil štáb velitele zásahu, kde byly zastoupeny všechny zasahující složky.

Šest týmů zdravotnické záchranné služby se účastnilo taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému a opavské Slezské nemocnice.

Záchranáři ZZS MSK trénovali činnosti obvyklé pro jejich zásah v situaci hromadného neštěstí. Celkem se na místě nacházelo devatenáct různě závažně zraněných figurantů v rolích účastníků nehody a také usmrcených osob.

Mezi úkoly záchranné služby na místě takovéto události patří v prvé řadě třídění zraněných a jejich ošetření, což je v případě hromadného neštěstí velmi obtížná záležitost. V úvodních desítkách minut po vzniku události totiž obvykle počet postižených mnohonásobně převyšuje množství zachránců. Rychle detekovat, kdo ze zraněných vyžaduje okamžitou péči, a u kterých pacientů může být naopak pomoc odložena, je proto velmi důležité.

Kromě samotných posádek ZZS bylo součástí nácviku také poskytování psychické první pomoci blízkým pacientů, a to v místě události i v nemocnici. Obě organizace, zdravotnická záchranná služba, i Slezská nemocnice, mají pro tuto potřebu k dispozici speciálně připravené zdravotníky – interventy, kteří dokáží první psychickou pomoc zasaženým poskytnout.

řekl ke cvičení mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.

Z havarovaných vozidel vyprošťovali sami, či ve spolupráci s policisty ČR a zdravotnickými záchranáři, několik zraněných osob, a to pomocí hydraulických vyprošťovacích nástrojů i nafukovacích vaků. Přenášeli je nebo odváděli na shromaždiště. Také se postarali o zamezení úniku provozních kapalin.

Po ukončení svých základních úkolů hasiči ošetřovali či asistovali při ošetřování zraněných osob podle pokynů lékařů a zdravotníků ZZS MSK. Sanitky je pak postupně odvážely do Slezské nemocnice v Opavě, kde pokračovalo cvičení další částí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet