Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze dvou jednotek zachraňovali paraglidistu ze stromu na kopci u Oder

Dvě jednotky profesionálních hasičů z HZS MSK se zapojily v pátek 9. 6. 2017 odpoledne do záchrany staršího paraglidisty, který místo na pevné zemi skončil v koruně mohutného stromu v Odrách na kopci Vítovka.

Paraglidista vyvázl bez zranění, hasiči mu bezpečně pomohli dolů velmi rychle. Ještě mu bez poškození sundali křídlo-padák, a to pomocí automobilového žebříku.

O pomoc si čtvrt hodiny po pátečním poledni zavolal na tísňovou linku hasičů sám paraglidista z Ostravy, který i přes osmiletou zkušenost a kvalitní vybavení (i přístrojové) nedokázal zareagovat na neočekávaný poryv větru a chytila jej koruna mohutného listnáče (průměr kmene nejméně 30 cm) asi ve výši 15 metrů.

Muž nejprve zůstal viset hlavou dolů, pak se ale rozhoupal a zachytil se větví stromu a otočil. Hodně nepříjemných nárazů pohltil speciální postroj s airbagy.

Na kopec Vítovka do stejnojmenné oderské části ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Bílovec a Nový Jičín, odkud přijela specializovaná lezecká skupina a automobilový žebřík AZ 30 Iveco.

Hasiči-lezci se k trpělivě vyčkávajícímu muži dostali pomocí žebříku a botních stupaček se zuby, dolů už jej dostali pomocí natažených lan, a to za necelou čtvrthodinu. Ještě rychleji mu sundali padák, a to bez poškození – pomocí automobilového žebříku. Jeho aktuální cenu odhadl vděčný muž na 50 tisíc korun.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet