Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachránce vozíčkářky převzal pamětní plaketu HZS ČR

Ve čtvrtek 12. března 2009 pozval ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Libereckého kraje plk. Ing. Josef Zajíček dalšího zachránce do sídla krajského ředitelství. Zde předal panu Martinu Turtakovi z Liberce pamětní plaketu HZS ČR jako poděkování za jeho statečný čin. Čtyřiatřicetiletý muž zachránil v neděli 8. března 2009 okolo 15. hodiny v ulici U Sila v liberecké části Vratislavice nad Nisou život invalidní ženě, jejíž vůz začal hořet.

Ve čtvrtek 12. března 2009 pozval ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Libereckého kraje plk. Ing. Josef Zajíček dalšího zachránce do sídla krajského ředitelství. Zde předal panu Martinu Turtakovi z Liberce pamětní plaketu HZS ČR jako poděkování za jeho statečný čin. Čtyřiatřicetiletý muž zachránil v neděli 8. března 2009 okolo 15. hodiny v ulici U Sila v liberecké části Vratislavice nad Nisou život invalidní ženě, jejíž vůz začal hořet.

K požáru osobního vozu zn. Renault Kangoo, který byl speciálně upraven pro vozíčkáře, došlo během výjezdu z garáže. Řidička zpozorovala kouř valící se z přední části a po několika minutách vůz začal hořet. Závada na elektroinstalaci vozu upraveného pro vozíčkáře pravděpodobně zkratovala elektricky ovládané části vozu, řidička nemohla sama otočit sedadlo a v šoku zůstala uvězněná ve vozidle. Žena se snažila troubením na sebe upozornit, ale nikdo nebyl poblíž.

Naštěstí okolo projížděl pan Turtak se svým synem, který ho upozornil na hořící vozidlo před garážemi bytového domu. Pan Turtak ihned zastavil a vynesl invalidní ženu z vozu, jehož přední část již začala hořet. Z vozu se mu podařilo vytáhnout také invalidní vozík, bez kterého by se žena nemohla pohybovat. Poté událost oznámil na linku tísňového volání 150.

Při příjezdu jednotek požární ochrany na místo požáru již oheň vůz zcela zachvátil. Ženu, která utrpěla naštěstí pouze šok, ošetřili zdravotníci záchranné služby.

Pan Turtak se synem svým pohotovým jednáním, duchapřítomností a tím, že nezůstali lhostejný ke svému okolí, zachránili ženě život, za což jim patří i naše poděkování. Zachránce navrhneme také na ocenění medailí „Za statečnost" HZS ČR, kterou dvakrát ročně uděluje generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán. Medaile „Za statečnost" jsou udělovány za příkladné životní postoje lidí, kteří prokázali výjimečnou odvahu a obětavost a svým zákrokem se zasloužili o záchranu lidského života.

Odkaz na článek o události najdete ZDE.


Info: por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wap-

Sdílet