Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Padající strom zabil muže

Dne 12. 3. 2009 v 11:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu stromu na muže u Březnice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lese mezi Březnicí a Pindulou došlo k tragickému úmrtí muže.

Dne 12. 3. 2009 v 11:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu stromu na muže u Březnice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lese mezi Březnicí a Pindulou došlo k tragickému úmrtí muže.

Podle svědků se devětapadesátiletý muž, bydlící na samotě u Březnice, šel podívat na práci lesních dělníků, kteří v blízkosti hranice jeho pozemku těžili dřevo. Při přiblížení se dostal do prostoru těžby a byl zasažen padajícím stromem.

Vozy zdravotníků i hasičů byly odstaveny na příjezdové komunikaci k samotám a dál museli záchranáři pěšky. Lesní dělníci je pak navedli až k místu nehody.

Jako první ze záchranářů na místo dorazili zdravotníci, následovaní hasiči. Hasiči s sebou nesli také speciální pomůcky na vyprošťování, zvedací tlakové vaky, transportní lůžko a motorovou pilu.

Tělo muže bylo částečně pod větvemi koruny stromu, které bylo nutné odstranit. Okamžitě se záchranáři zapojili do oživovacích pokusů. Ani po čtyřiceti minutách intenzivní srdeční masáže se muže nepodařilo oživit, a ten svým těžkým zraněním na místě podlehl. Podle informace lékařky měl muž těžké zranění na hlavě a pohmožděniny.

Jeden z lesních dělníků utrpěl z nehody vážný šok a na pomoc mu vyjela psycholožka Policie ČR Zlín, která mu poskytla svou odbornou pomoc.

K případu byla přizvána policie, která událost dále šetří. Hasiči počkali na místě a po zadokumentování tragédie vynesli tělo v transportních nosítkách na silnici. Při odjezdu z lesa došlo k zapadnutí jednoho vozu hasičů do bahna příkopu u silnice. Po vypuštění vody z cisterny byl vůz vyproštěn druhým speciálem za pomoci navijáku.



Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet