Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze dvou jednotek zachraňovali na Bruntálsku koně s nohou zaklesnutou v jímce

Dvě jednotky hasičů se zapojily během nedělního dopoledne 11. 6. 2017 do záchrany staršího koně, který si na statku ve Světlé Hoře (okres Bruntál) zaklesl levou zadní nohu v betonové jímce a nemohl s ní ven.

Hasiči jej nejprve nadlehčili zvedacími vaky a pak jej zvedli hasičským vyprošťovacím speciálem z Bruntálu. Celý zásah trval asi hodinu.

Do Světlé Hory, místní části Podlesí, vyjela po oznámení nehody zvířete jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Bruntál, a to i s vyprošťovacím speciálem na podvozku Tatra 815, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů ze Světlé Hory.

Zhruba patnáctiletý kůň ležel bezvládně na zemi, levou nohu uvězněnou v betonové jímce. Hasiči v první fázi použili pro jeho úlevu a vytvoření místa pro podvlečení nafukovací zvedací vaky. Po dojezdu vyprošťovacího speciálu se jim podařilo podvléci nebohému zvířeti široké popruhy pod břichem a opatrně jej začali zvedat pomocí hydraulické ruky speciálu. Majitel jej držel za hlavu a uklidňoval.

Po úspěšném vytažení byl kůň položen do trávy, aby si odpočinul a uklidnil se. Pak se hasičům společně s majitelem podařilo oře přinutit, aby se zvedl a sám odkráčel s majitelem do stáje.

Byl krvavě zraněn na dolní části břicha a noze, nakonec šlo spíše o škrábance. I tak hasiči jeho majiteli poradili, aby se spojil s veterinářem, a dali mu na něj kontakt.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet