Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči při dopravní nehodě u Krhové pracně vyprošťovali řidiče

Dne 13. 3. 2009 v 08:16 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Krhové. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve Valašském Meziříčí, Krhové, došlo k vážné dopravní nehodě dvou osobních aut

Dne 13. 3. 2009 v 08:16 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Krhové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve Valašském Meziříčí, Krhové, došlo k vážné dopravní nehodě dvou osobních aut zn. Š Octavia a Fiat Dobló.

Po vzájemném a velmi těžkém čelním střetu obou vozů došlo k zablokování hlavního tahu I/57. Škodovka zůstala napříč vozovkou, druhé vozidlo skončilo na svodidle a na boku.

Osmadvacetiletému řidiči prvního vozu se nárazem aktivovaly airbagy. Z vraku byl vytažen a přenesen do sanitního vozu, kde mu zdravotníci poskytovali první pomoc před příjezdem hasičů. Řidič druhého auta zůstal ve voze zaklíněn a na hasiče čekalo náročné vyprošťování v nelehkých podmínkách.

Na vyproštění druhého zaklíněného řidiče museli hasiči nejdříve odstřihnout část střechy a rozpěrnými válci i hydraulickými rozpínáky uvolnit postupně sevření kolem nohou. Část směny hasičů podpírala tělo řidiče z nakloněné polohy a další část se věnovala samotnému vyprošťování. Teprve poté bylo možné vytáhnout zraněného dvaatřicetiletého řidiče. I on byl předán do péče zdravotníků a po prvotním ošetření byl transportován do nemocnice. Také v tomto voze se řidiči aktivoval airbag, který ho v kombinaci se zapnutým bezpečnostním pásem dokázal ochránit před těžším zraněním.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla zcela uzavřena doprava na hlavním tahu k Novému Jičínu. Při nehodě došlo k úniku provozních kapalin a olejů, které hasiči zlikvidovali sorbenty.

Vozidlo Fiat bylo ze svodidel sundáno pomocí hydraulického ramene nákladního auta lesní společnosti, které u nehody zastavilo a čekalo v koloně. Dopravní omezení trvalo přes tři hodiny.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet