Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Zakarpatí využívají moderní prostředky z Vysočiny, nová čerpadla použili hned druhý den

Hasičské jednotky v okresech Rachiv, Tjačiv a Chust v partnerském regionu Zakarpatská oblast Ukrajiny mají nově k dispozici tři plovoucí čerpadla, konkrétně se jedná o typ PH-POSEIDON 1000 – přenosné plovoucí čerpadlo Honda GSV.

Zařízení v hodnotě necelých 100 000 korun je určeno hasičským jednotkám k čerpání vody do cisternových stříkaček z volně přístupných přírodních zdrojů, k odčerpání vody ze zatopených nebo zaplavených prostor a dalšímu použití například v zemědělství nebo na stavbách.

Nová čerpadla, která už nyní pomáhají na Zakarpatí, předali v minulém týdnu přímo na místě zástupci Kraje Vysočina, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a Krajského hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Přečtěte siPardubický kraj pomůže Zakarpatí s dobrovolnými hasiči, partnerství na Ukrajině navazují také obce

Navazujeme na pokračování úspěšné spolupráce Kraje Vysočina a Zakarpatské oblasti Ukrajiny v oblasti požární ochrany. Chceme tamním hasičům pomoci se zlepšením současné velmi špatné materiální vybavenosti,

uvedl Jan Slámečka, starosta Krajského sdružení hasičů Kraje Vysočina.

Na přípravě a předání daru spolupracovali krajští „dobráci“ s Krajským ředitelstvím Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Odpovídající hasičské pomůcky, které by měly ochránit zasahující hasiče, je na Ukrajině ve srovnatelné kvalitě téměř nemožné pořídit, a proto jsme je po konzultaci s ukrajinskými kolegy koupili v České republice a na Ukrajinu je přivezli,

vysvětlil Jan Slámečka.

První ostrý zásah s použitím nového čerpadla, měli hasiči Rachivského okresu hned druhý den po převzetí daru. Obec Bíla Cerkva totiž postihly přívalové deště a voda zaplavila několik sklepů a část veřejného prostranství.

Spolupráce Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny trvá už desátým rokem. Za tu dobu se podařilo realizovat více než 150 společných projektů, na kterých se finančně podílely obě strany.

Kraj Vysočina letos pomůže Zakarpatské oblasti Ukrajiny s realizací vybraných projektů za pět miliónů korun.

Sdílet