Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den požární bezpečnosti v Moravskoslezském kraji

Především skupinové návštěvy ze základních škol – tedy učitelé se školáky – využívaly během pátečního dopoledne 13.3. Dne požární bezpečnosti, v rámci něhož byla pro veřejnost otevřena většina stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Především skupinové návštěvy ze základních škol – tedy učitelé se školáky – využívaly během pátečního dopoledne 13.3. Dne požární bezpečnosti, v rámci něhož byla pro veřejnost otevřena většina stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Prohlídky garáží a veškerého zázemí hasičů s možností vyzkoušení zásahových obleků, přileb i dýchacích přístrojů a využívají také rodiny s malými dětmi a senioři.

Hasičské muzeum v Ostravě-Přívoze, kde je v pátek vstup zdarma, dosud navštívily zhruba tři desítky osob, opět hlavně dětí s pedagogem. Na základních školách v Hlučíně a Vítkově (okres Opava) se děti i učitelé zapojili v pátek dopoledne do hasičského cvičení, jehož začátek neznali.

Na páteční odpoledne připravili dobrovolní hasiči v Hradci nad Moravicí „Odpoledne s hasiči a dráčkem Hasíkem“ s mažoretkami, soutěžemi pro děti, předvedením postupů při dopravních nehodách a běžných požárech v domácnosti s ukázkou hašení přenosnými hasicími přístroji, včetně nabídky poradenství. Představen zde bude také úspěšný preventivně výchovný program pro školní děti Hasík (www.hasik.cz).

Na mnoha místech Moravskoslezského kraje začaly kontroly v rámci Dne požární bezpečnosti už zkraje týdne. Hasiči kontrolovali jak volné průjezdy hasičské techniky na sídliště, tak správné parkování osobních automobilů. Neukáznění řidiči vozidel, která parkovala v zákazech vjezdu i křižovatkách, dostali za stěrač varovný letáček.

Dodržování požárních předpisů hasiči zjišťovali i v diskotékách a dalších nočních podnicích, a to v součinnosti s Policií ČR a strážníky. Při kontrolách byly zjištěny nedostatky především v oblasti vybavení a provozuschopnosti přenosných hasicích přístrojů, rovněž problémy se značením únikových cest a nepřístupnými únikovými východy.

Na základní škole v Hlučíně v Hornické ulici byl v pátek dopoledne zinscenován požár elektrického rozvaděče na chodbě. Kouř na chodbě oznámil na tísňovou linku 150 zaměstnanec ško­ly.

Požár byl likvidován přenosnými hasicími přístroji. Hasiči evakuovali ze školy 21 dětí a 2 dospělé osoby, a to pomocí evakuačních masek, nebo dýchacích přístrojů po schodech, část vyvázla z nebezpečné školy oknem s pomocí automobilového žebříku AZ 30 Camiva. Zasahovala jednotka HZS MSK ze stanice v Hlučíně.

Cvičení trvalo půlhodinu. Pro prvňáky a druháky pak by byla připravena ukázka hasičské zásahové techniky, a to v rámci dlouhodobého preventivně výchovného programu „Hasík“.

Hasičská technika byla předvedena po pátečním dopoledním cvičení také dětem ze Základní školy ve Vítkově v Komenského ulici. Cílem půlhodinového cvičení, do něhož se zapojila jednotka HZS MSK z Vítkova, byla evakuace dětí ze zakouřeného prostoru a likvidace požáru.

Požár vznikl v kabinetu školy v přízemí. Oheň náhlil učitel ředitelce školy, která vyhlásila požární poplach a informovala hasiče. Většina osob opustila křídlo budovy dveřmi. Hasiči některé děti, uvězněné kouřem ve třídě, zachraňovali přímo z oken.

Například v rámci okresu Frýdek-Místek kontrolovali hasiči diskotéky již minulou sobotu ve spolupráci s Policií ČR a Městskými policiemi ve Frýdku-Místku a Třinci. Další preventivní akci – kontrolu průjezdnosti hasičských vozidel – si hasiči připravili na čtvrtek 12. 3. 2009 večer v předem vytipovaných lokalitách ve Frýdku-Místku a Třinci. V Třinci byla kontrola provedena za asistence strážníků.

Při kontrole bylo zjištěno, že v mnoha případech je průjezd hasičské techniky výrazně omezen, ne-li dokonce znemožněn. Velice často ztížilo průjezd hasičské techniky parkování vozidel v zákazech a v křižovatkách. Řidiči těchto vozidel byli na své jednání upozorněni letáčkem HZS MSK.

Hasiči také předvedli na Horním náměstí v Opavě záchranu osob z výšky pomocí lezecké techniky – z věže opavského magistrátu. I přes nepříznivé počasí ukázku sledovaly desítky osob malých i velkých.

Během pátečního Dne otevřených dveří na stanicích HZS MSK Frýdek-Místek, Nošovice a Třinec mají návštěvníci možnost zhlédnout zásahovou techniku, vybavení hasiče při zdolávání mimořádných událostí, zázemí jednotlivých stanic a dozvědět se podrobné informace o jejich činnosti.

Například hned na vrátnici stanice ve Frýdku-Místku mají lidé k dispozici letáky např. Ochrana před povodněmi, Požáry motorových vozidel – vozidel LPG, Aby doma nehořelo. Před garážemi hasiči vytvořili „Kout Ochrany obyvatelstva“, v němž se z vystavených materiálů návštěvníci dozvědí informace např. ohledně varovného signálu, postupu při evakuaci a obsah evakuačního zavazadla, chování při různých mimořádných událostech atd. Dotazy návštěvníků se týkaly například možností využití výškové techniky, nehořlavosti hasičského obleku a způsobů vyhlášení poplachu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet