Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve větru zajišťovali stříšku věže kostela

Část plechové střechy věže kostela uvolněné poryvy větru dnes hasiči zajišťovali v Dolních Kounicích na Brněnsku.

Část plechové střechy věže kostela uvolněné poryvy větru dnes hasiči zajišťovali v Dolních Kounicích na Brněnsku.

O pomoc při zajištění uvolněné části střechy byli hasiči požádáni krátce před 12. hodinou. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Ivančicích a místní dobrovolná jednotka z Dolních Kounic.

Průzkum ukázal, že na věži kostela sv. Petra a Pavla je ve výšce přes 30 metrů uvolněná část plechové krytiny atiky. Protože plech o rozměrech zhruba jeden krát tři metry mohl ohrozit chodce na náměstí v centru města, hasiči prostor kolem kostela ohraničili výstražnou páskou.

K uvolněné části střechy se snažili z věže na lanech spustit hasiči z lezecké skupiny. Z úzkého prostoru věže se ale k poškozené střeše nemohli dostat a velitel zásahu proto na místo ze stanice v Lidické ulici v Brně povolal 52metrový automobilový žebřík. Z pracovního koše žebříku hasiči uvolněný plech hřebíky provizorně upevnili ke trámům střešní konstrukce. Správě farnosti doporučili opravu střechy odbornou firmou.

V souvislosti s poryvy větru dnes hasiči v kraji vyjížděli také k dalším zásahům. Ve Znojmě v Suchohrdelské ulici pomocí lana a lezecké techniky odstranili uvolněný, volně visící reklamní panel zdejšího hypermarketu.

V Lelekovicích na Brněnsku hasiči ze stanice v Lidické ulici a z místní dobrovolné jednotky na vozovce pořezali a z komunikace odstranili strom, který spadl na vozovku uprostřed obce.

Strom vyvrácený větrem na železniční koleje pořezali a odstranili hasiči v Troubsku na Brněnsku. K tomuto zásahu vyjela jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet