Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vodní záchranářskou Slezskou Hartu 2017 vyhráli domácí hasiči z Bruntálu

Tým Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Bruntálu se stal vítězem prestižní soutěže ve vodním záchranářství složek IZS, která se konala ve středu 14. 6. 2017 na vodní nádrži Slezská Harta. Stříbrní skončili jejich kolegové z Karviné, tedy tým HZS MSK Karviná. Loňský vítěz 18. ročníku – policisté ČR ze speciální pořádkové jednotky (SPJ) z Frýdku-Místku – skončil letos třetí.

Na náročnou vodní trať se vydalo celkem 22 týmů z celé ČR (mj. Cheb, Praha, Brno, Olomouc, Prostějov, Jeseník, a několik týmů z Moravskoslezského kraje) a Polska (odtud přijely tři týmy profesionálních hasičů (PSP) z měst Prudnik a Glubčice. Nejdále dojeli soutěžit na Bruntálsko hasiči z Chebu. Policie ČR byla letos zastoupena týmy z Frýdku-Místku a Pardubic. První z polských týmů se umístil až na 12. místě.

Slunečné počasí přálo soutěžícím i organizátorům 19. ročníku (konal se opět v blízkosti soutoku Moravice a Černého potoka) po celý den, oceňovaly to i tři přítomné televizní štáby a mezi hosty z ČR a Polska například ing. Jiří Pagáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry, který vodní nádrž spravuje.

Scénář soutěže byl před jubilejním dvacátým ročníkem (v roce 2018) lehce upraven. Týmy i tak musely doplavat ke svému člunu, plnily ve stanu dva úkoly předlékařské první pomoci, zachraňovaly jednoho tonoucího z vody, házely záchranným pytlíkem a kolem (na záchranném laně) na cíl – tonoucímu člověku, musely opět prokázat dobrou techniku jízdy motorového člunu (slalom, couvání do garáže) a ukázat znalosti z lezecké techniky. Do cíle čtyřčlenný tým dopádloval na raftu a donesl ho na souš až do prostoru cíle.

HZS Moravskoslezského kraje, Územní odbor Bruntál, spolupracuje dlouhá léta při organizaci soutěže „Slezská Harta“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál. Soutěž vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství HZS ČR kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ČR ve vodním záchranářství, což jen podtrhlo úroveň této soutěže.

Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Tento námět vychází z osvědčeného modelu obdobných soutěží pořádaných ILS (International Life Saving) a VZS ČČK.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet