Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POŽÁRY.cz – záznam z redakční schůzky

Mnozí jistě zaznamenali, že při příležitosti prvního ON-LINE rozhovoru na serveru Požáry.cz se také sešla celá redakce a probírala všemožné uživatelské návrhy i nápady na zlepšení.

Mnozí jistě zaznamenali, že při příležitosti prvního ON-LINE rozhovoru na serveru Požáry.cz se také sešla celá redakce a probírala všemožné uživatelské návrhy i nápady na zlepšení.

V článku se postupně podíváme na všechny probírané skutečnosti, vždy doplněné vysvětlujícím komentářem. Proto je článek delší než obvykle, ale věříme, že informace v něm obsažené jsou pro některé čtenáře důležité. Pokud to zrovna nejste vy, proleťte si pouze tučné nadpisy :-)

Výjezdy/Svodky

  • Informace v této rubrice budou vždy zveřejňovány jako soubor ke stažení.
    Z krajů chodí informace v rozličném tvaru, jednou jako tabulka ve formátu PDF, jindy jako čistý text ve formátu DOC a je velký problém převádět daná data do redakčního systému.
  • Všechny svodky z kraje mezi sebou budou provázány pomocí klíčových slov.
    Viz box „Související články“ umístěný vždy dole pod článkem, svodky jednoho kraje tedy půjdou jednoduše prohlížet.

Krátké zprávy

  • V krátkých zprávách bude zveřejněn zdroj zprávy.
    Jedná se o reakci na nedávnou diskuzi, kde byl server Požáry.cz napaden právě kvůli nezveřejňování původního zdroje.

Články

  • Hodnocení článků pomocí hvězdiček nebude zprovozněno.
    Jak je zmíněno níže, hodnocení příspěvků bude zrušeno i u komentářů, takže není logický důvod pro přidávání toho samého do článků. Jsou zveřejňovány pouze kvalitní články, proto bychom mohli dát rovnou obrázek s pěti hvězdičkami :-)

Galerie u článků

  • Dva způsoby zobrazování fotogalerie budou ponechány.
    Obě existující možnosti zobrazování fotografií u článků budou zachovány, jen u skriptu “Lightbox” (galerie dole v článku, zatmavovací s přechody) bude nahrazena jinou verzí pro rychlejší a komfortnější zobrazování fotografií. Zároveň bude přidáno číslo fotografie přímo pod obrázek pro snadnější orientaci.

ON-LINE rozhovor

  • ON-LINE rozhovor bude vždy první úterý v měsíci.
    Každý čtvrtrok budou mít čtenáři serveru Požáry.cz možnost ptát se někoho „důležitého“, „významného“ nebo „zajímavého“. Dvouměsíční pauzu mezi těmito rozhovory vyplní první úterý redakce, kdy vždy jeden člen bude odpovídat na zvídavé dotazy.

Uživatelé

  • Logo serveru Požáry.cz je zakázáno jako avatar pro uživatele, kteří nejsou v redakci.
    Jsme samozřejmě rádi, že uživatelé server podporují, kde mohou, nicméně logo serveru v uživatelském avataru na mateřském serveru se nám moc nelíbí. Jsou to však spíše výjimečné případy.

Download

  • Bude zavedena sekce Download se základními dokumenty ke stažení.
    Redakce nechce suplovat úlohu jiných serverů, které by měly mít všechny dostupné informace zveřejněné, proto dojde pouze k výběru těch nejdůležitějších.

Bazar

  • Platnost inzerátu v bazaru bude nastavena na 3 měsíce.
    Po tomto období je většina věcí již prodána, daný uživatel bohužel inzerát nesmaže, proto bude smazán automaticky. V případě, že věc nenašla svého kupce, není problém vložit inzerát znovu.
  • V levém sloupci přibude zobrazování posledních přidaných inzerátů.
    Bez komentáře :-)

Komentáře

  • Od zítřejšího dne vstoupí v platnost nová, rozšířená, pravidla pro vkládání komentářů.
    Situace v některých komentářích pod články se stává neúnosnou, proto redakce přistoupila na vytvoření pravidel. Korespondenční ověřování čtenářů nebo zveřejňování místa bydliště nebude v dohledné době zavedeno.
  • Hodnocení komentářů bude zrušeno.
    Tato funkce byla hojně zneužívána k naklikání kladných hlasů a následným posunem do boxu “Nejkvalitnější názory”, proto bylo hlasováno o jejím zrušení a návrh prošel.
  • Příspěvky uživatelů „Anonym“ budou zobrazovány odlišnou barvou písma.
    Pokud nic jiného, toto opatření donutí anonymy vymyslet si určitou přezdívku pro lepší orientaci v jejich komentářích.
  • Příspěvky redakce budou barevně odlišeny od příspěvků ostatních.
    Převzato dle vzoru z jiných serverů, na kterých členové redakce aktivně přispívají do diskuzí.
  • Komentáře pod článkem mohou být v nejlepším uzavřeny.
    Mnohdy je první polovina komentářů u článku rozumných a k věci, po přidání (nejčastěji anonymního) názoru jde veškerá další diskuze tzv. „do kytek”. Proto může dojít k uzavření těchto komentářů. Důvod uzavření bude vždy zveřejněn.
  • Vkládání obrázků do komentářů nebude povoleno.
    Redakce neshledala důvod v komentářích povolovat zobrazování obrázků, používat tučné písmo nebo kurzívu, případně další vymoženosti jako vkládání videa z YouTube. Rozumný názor lze vyjádřit i textem doplněným o odkaz.
  • Vkládání dlouhých odkazů v komentářích bude opraveno.
    Aby bod výše mohl platit, samozřejmě musí být umožněno správné vkládání dlouhých odkazů.

Fórum, diskuze

  • V prostoru diskuze bude ponechán větší manévrovací prostor pro diskuzi uživatelů.
    Už ze samotného slova diskuze musí být patrné, že má sloužit právě k diskuzi. Příspěvky se samozřejmě musí i tak řídit pravidly, redakce však bude benevolentnější.

Nad příspěvky čtenářů

  • Možnost zpětného editování příspěvku nebude povolena.
    Volání některých uživatelů po editování vlastního příspěvku nebude vyslyšena, i editace během dovolené minuty by mohla dát příspěvku jiné vyznění a celý další smysl by se tak mohl změnit. K tomuto možná jedno doporučení – než příspěvek přidáte, přečtete si ho… :-)Případně chvíli počkejte před odesláním. Víme, člověka to zákonitě napadne ihned po odeslání…
  • Decentní ztmavení pozadí se neplánuje.
    Jednohlasně zamítnuto, web vypadá tak jak vypadá a v blízkém budoucnu se neplánuje změna.
  • Ve výpisu „Kde diskutuji“ zobrazování počtu nových příspěvků.
    Schváleno.
  • Technická vymoženost v podobě soukromých zpráv nebude zavedena.
    Pokud dotyčný chce, aby ho někdo kontaktoval, může uvést v profilu e-mail. Pokud nechce, nebude reagovat ani na soukromou zprávu.
  • Sekce s obrázky ke stažení na plochu (wallpapers) nebude zavedena.
    Autory obrázků, které by se na plochu hodily, ve většině případů nejsou redaktoři serveru, jedná se o přebíraný obsah. Pokud i přesto budete chtít velkou fotku testovaného čerpadla, stačí požádat na redakční email a jistě se nějaká najde.
  • Chybové hlášky v Internet Exploreru znemožňující zobrazení článku.
    Redakce se bude snažit dávat si pozor na vkládání článku se špatným formátováním, ale kdykoliv se stačí ozvat, že článek nefunguje a bude opraven.
  • Odkaz na danou diskuzi bude zveřejněn pouze jednou.
    V případě hojné diskuze byl celý pravý sloupec zabrán odkazy na jeden článek nebo jednu diskuzi a ostatní témata byla potlačena.

Zlatý hřeb večera

Na závěr celodenní redakční schůzky se dostavil host prvního ON-LINE rozhovoru Mirek Vaňura a odpovídal na zvídavé dotazy našich čtenářů. Malý obrázek si můžete udělat ze zveřejnených fotografií.

Závěrem

Pravidla, která mohou ihned vstoupit platnost (komentáře, diskuze, …) vstupují v platnost dnem zítřejším, tj. 16. března 2009. Další schválené návrhy technického rázu budou předány ke zpracování a k jejich nasazování dojde pravděpodobně postupně během blízké doby.

Děkujeme čtenářům, za to že nás čtou, děkujeme přispěvatelům za to, že k nám přispívají a děkujeme samozřejmě i všem ostatním, kteří si to zaslouží a nespadají do předešlých dvou kategorií :-)

-kaw-, -wap-, -swo-, -kow-, -miw-

Sdílet