Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Frýdku-Místku zachránili zraněného muže z rokle, nesli jej lesem k sanitce

Profesionální hasiči z Frýdku-Místku (HZS MSK) zachránili ve čtvrtek 15. června 2017 v podvečer muže středního věku, který spadl na okraji Frýdku-Místku, v místní části Chlebovice, při venčení psa do rokliny s vyschlým potůčkem. Důkladně jej ošetřili, položili do vakuových nosítek a nesli zhruba 600 metrů nepřístupným terénem až k sanitce.

Původní informace od souseda (který jej objevil) na tísňovou linku hasičů byla o pádu muže (ročník 1965) do hluboké rokle. Proto byla na místo pádu, zvané Pod Kabáticí, vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Frýdek-Místek hned dvěma vozidly, když v jednom jela specializovaná lezecká skupina HZS MSK i s kompletním lezeckým vybavením.

Muž ve skutečnosti spadl „jen“ po příkrém srázu do koryta vyschlého potůčku, zlomil si nohu, měl tržné rány na hlavě a další odřeniny. Byl při vědomí a komunikoval. Hasiči jej důkladně ošetřili, nasadili mu krční límec a opatrně přenesli do vakuových nosítek.

Pak je čekala namáhavá cesta s nosítky a mužem v nich na nejbližší silnici srázem, stromy a houštím, a to nejméně 600 metrů dlouhá. Zraněného muže předali týmu ZZS MSK. Celý zásah jim zabral asi 20 minut.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet