Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybraní příslušníci HZS Středočeského kraje cvičili záchranu zavalených a zasypaných osob

Ve dnech 29. 5. – 1. 6. 2017 absolvovali vybraní příslušníci Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje kurz záchrany zasypaných a zavalených osob z výkopů a závalů.

Pod vedením instruktorů s platnou certifikací si během prvních dvou dní vyzkoušeli základy stabilizace na staticky neporušených výkopech. Součástí byly i možnosti improvizace s využitím dřeva a běžně dostupnými věcnými prostředky, kterými jsou vybavena vozidla jednotek HZS ČR.

V dalších dvou dnech byly pak pro příslušníky připraveny staticky narušené výkopy. Na těchto situacích si vyzkoušeli účastníci různé formy taktických řešení a přístupů.

Dvoudenní blok kurzu byl vždy zakončen námětovou situací, kterou absolvovali příslušníci během školení a závěrečným testem k ověření znalostí. Výsledkem celkového snažení byl certifikát o absolvování kurzu pro jednotlivé účastníky.

Kurz byl realizován instruktory společnosti Truzado s.r.o., která se zabývá výrobou záchranářských prvků ze dřeva z certifikovaného materiálu, kurzy záchrany zavalených a zasypaných osob a stabilizace staticky narušených konstrukcí.

Poděkování patří též Záchrannému útvaru HZS ČR Zbiroh.

Sdílet