Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Lezníka mají nové zásahové vozidlo, Ford Transit Custom dodala THT Polička

V neděli 14. května 2017 byl leznickým hasičům z rukou místostarosty města Poličky Bc. Antonína Kadlece slavnostně předán klíč od nového vozidla.

Dopravní automobil (DA) – L1Z Ford Transit Custom byl pořízen z dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a dále z prostředků města Poličky. Zhotovila jej firma THT Polička, s.r.o.

Ve výbavě automobilu je například vozidlová radiostanice Motorola, dvě ruční radiostanice, dvě ruční svítilny Survivor LED, dvě světla s magnetickým držákem na 12 V, zdravotnický batoh a hasicí přístroje.

Na střeše je umístěno výstražné zařízení a v zadní části vozu se nachází oranžová směrová alej. V přední masce jsou zabudována dvě záblesková světla. Stejně jako světla pro osvětlení okolí vozu je vše v technologii LED.

Dobíjení akumulátoru vozidla probíhá pomocí zásuvky Rettbox.

Za tažné zařízení nového vozidla je možné zapřáhnout požární přívěs, v němž je kromě přenosné motorové stříkačky a hadic umístěno ještě další nářadí využívané při zásazích.


V historii leznických hasičů se jedná již o čtvrté vozidlo, ovšem toto je oproti předchozím zcela nové. Až do padesátých let minulého století se k požárům jezdilo s čtyřkolovou ruční stříkačkou taženou koňmi, která pocházela z roku 1919.

V roce 1951 byla ve Vysokém Mýtě zakoupena přenosná motorová stříkačka PS 8 s přívěsným podvozkem a příslušenstvím, která byla k požárům dopravována pomocí traktoru.

Od sedmdesátých let minulého století používali požárníci z Lezníka opotřebovaný nákladní automobil Praga V3S.

Na konci roku 1982 bylo do Lezníka přiděleno vozidlo rumunské výroby ARO M 461 s plachtou. V tuto dobu mělo již najeto více než 66 tisíc km, ale v užívání sboru setrvalo až do roku 2004, kdy sbor oslavil 90. výročí své činnosti.

Na podzim roku 2003 se podařilo v jednom z autobazarů zakoupit starší devítimístný automobil Ford Transit, který byl letos nahrazen svým zcela novým „bráškou“.

Stejně jako předchozí vozidla i toto bude v případě potřeby sloužit k přepravě členů výjezdové jednotky na místa zásahů, jejichž akceschopnost se jeho pořízením značně zvýšila.

Lezničtí hasiči děkují městu Poličce a MV – GŘ HZS ČR za zakoupení dopravního automobilu.

Hasiči z Lezníka
Sdílet