Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči města Dobřichovice mají novou Tatru 815–7, dodala ji THT Polička

Dobřichovičtí hasiči získali s přispěním Evropské unie novou cisternovou automobilovou stříkačku pro velkoobjemové hašení z produkce firmy THT Polička. Z Integrovaného operačního programu tak byla financována Tatra 815–7 za 7 556 450 korun včetně DPH.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 17. června 2017.

Podvozek

Čtyřmístný automobil na podvozku Tatra 815–731 R32 je poháněn vidlicovým osmiválcem z kopřivnické produkce. Vzduchem chlazený agregát dosahuje výkonu 325 kW a je spřažen se čtrnáctistupňovou mechanickou převodovkou s poloautomatickým řazením.

V opěradle velitele je uchycen dýchací přístroj Dräger PSS 3000, zbylé přístroje jsou uloženy v nástavbě vozu a to včetně povinného počtu náhradních lahví.

Dvojice úchytů pro ruční radiostanice i svítilny Survivor zabezpečuje rovněž jejich stálé dobíjení. U velitele je uchycen pracovní světlomet s 3metrovým kabelem, napájený z palubní soustavy Tatry.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

V přední části vozu je na nárazníku uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 35 kN spolu s dálkově ovládanou lafetovou proudnicí, pod nimi je asanační lišta.

Podvozek je upraven pro zvýšenou odolnost proti sálavému teplu a to až do 200 °C. Krátkodobě ho lze vystavit teplotám až 1 000 °C.

Nástavba

Modulová nástavba sestává ze tří částí. Přední a zadní tvoří skříně pro příslušenství a pro čerpadlo. Ty jsou vyrobeny z hliníkových profilů a olepeny plechem ze stejného materiálu. Mezi nimi je nádrž na hasivo z nerezavějící o­celi.

Tatra uveze 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla – jejich zbývající množství je signalizováno LED stavoznaky na bocích. Čerpací zařízení je kombinované, typ THT PKA 3000–250. Dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Na obou bocích nástavby je dvojice schrán pro příslušenství, krytých hliníkovými roletkami s podélným madlem.

O osvětlení okolí vozu se starají LED světlomety zapuštěné do boků a zadní části nástavby.


Automobil ve službách JSDH Dobřichovice nahradí o několik generací starší Tatru 148 z roku 1980.

Foto: Otakar Svatek
Sdílet