Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči řezali tvrdý prsten, v kraji je to letos už potřetí

Již potřetí během necelých tří měsíců pomáhali profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje mužům od prstenů z chirurgické oceli, které jim ohrožovaly nateklé či zraněné prsty na rukou. Dvakrát v lednu se ukázali havířovští hasiči jako jemní technici, tentokrát se stejně dobře činili jejich kolegové ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy. Navíc v noci – na pondělí 16. 3. 2009.

Nešťastný mladý muž (odhadem ve věku mezi 25 až 30 lety) přišel na hasičskou stanici Fifejdy zhruba hodinu po nedělní půlnoci. Nateklým prstem pod škrtícím prstýnkem z chirurgické oceli byl prostředníček pravé ruky. Muže v noci poslali za šikovnými hasiči z nedaleké Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy, kde si s ním a jeho prstem zřejmě nevěděli rady. Muž přitom raději vážil cestu do nemocnice poté, co si doma šel jeho otec pro účinnou pomoc do sklepa – pro klasickou pilku na železo…

Hasiči z Fifejd použili (stejně jako kolegové dvakrát na začátku ledna v Havířově) jemnou techniku – jehlový modelářský pilník. Jako podložka na trpící ruku posloužil obyčejný svěrák v dílně stanice. Upilovaná mezera rostla jen velmi pomalu a kvůli zahřívání odolného materiálu museli zachránci dělat přestávky. Zhruba za půlhodinu ale byl mužův prst po přepilování a roztáhnutí prstýnku kleštěmi vysvobozen.

Profesionální hasiči se však častější výpomoci lékařům v podobných případech brání, aby se nestala pravidlem. Jejich záchranná činnost je přece jen zaměřena „trochu" jinak. Samozřejmě, že hasiči v neobvyklých případech vždy rádi pomohou, ale napříště by si nemocnice podobné pilníčky v desetikorunových částkách mohly zakoupit samy. Zdravotníci by jistě zvládli stejný zásah minimálně tak dobře jako hasiči.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet