Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil Mercedes-Benz pro jednotku sboru dobrovolných hasičů Petřvald má pohon všech kol

S využitím dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pořídili hasiči v Petřvaldu na Novojičínsku nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter.

Na financování vozidla za 1 942 117 korun včetně DPH se částkou ve výši 340 452 korun podílela obec. Vůz nahradí dosluhující Fiat Ducato, který hasiči pořídili jako ojetý už v roce 1989.

Vozidlo bylo předáno k užívání jednotce 20. května 2017, proběhlo i slavnostní žehnání místním farářem.

Předmětem projektu bylo pořízení nového dopravního automobilu pro JSDH Petřvald určeného pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatel, primárně pro odstraňování důsledků nadprůměrných sněhových srážek a masivních námraz.

Žadatelem byla Obec Petřvald, která je zřizovatelem JSDH Petřvald, jednotka je zařazena v kategorii jednotky požární ochrany (JPO) III.

Obec Petřvald spadá do správního obvodu obce s rozšířenou působností Kopřivnice, definovaného jako exponované území dotčené zvýšenými riziky mimořádných událostí zejména sucha, sněhových srážek a masivních námraz.

Osmimístný Mercedes je vybaven pohonem všech kol, dvoulitrový naftový čtyřválec disponuje výkonem 105 kW a splňuje emisní normu Euro VI, převodovka je manuální.

V přední části nárazníku je uchycen odnímatelný lanový naviják Rhino 8 s tažnou silou 35 kN a lanem dlouhým 22 metrů.

Sprinter je dlouhý 5 926 mm, široký 1 993 mm a vysoký 2 630 mm.

Ondřej Fabián
Sdílet