Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velká CASka od Rosenbauera

Představujeme vám velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Mercedes-Benz Actros se sklolaminátovou požární nástavbou firmy Rosenbauer, kterou má od minulého roku zařazenou ve svém vozovém parku dobrovolný sbor rakouského města Amstetten.

Představujeme vám velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Mercedes-Benz Actros se sklolaminátovou požární nástavbou firmy Rosenbauer, kterou má od minulého roku zařazenou ve svém vozovém parku dobrovolný sbor rakouského města Amstetten.

Na první pohled se jedná o robustní automobil, čemuž značně napomáhá zvolený typ podvozku. Mercedes-Benz Actros AK 4146 8×6–4. Označení znamená max. hmotnost a výkon motoru o objemu 11 946 ccm v koňských silách – 41 tun a 460 koní dle výrobce, automobil má ve skutečnosti tun ,,jen" 39 a výkon 456 koní. Vozidlo je vybaveno 16ti stupňovou automatickou převodovkou. Další čísla značí počet kol, z toho hnaných a řiditelných, po ,,našem, je to osmikolka, tři nápravy hnané a dvě řiditelné (přední). Na šasi je namontována sériová sklopná kabina typ L s úpravou střechy GFK Rosenbauer. Místo v ní najde osádka 1+4, z toho trojice sedaček má v opěradlech integrované držáky dýchacích přístrojů.

Požární nástavba je vyrobena kombinací sklolaminátu a hliníku. Její větší (přední) část, kde jsou dvě prostorné roletové skříně pro vybavení, kryté hliníkovými roletkami s podélným madlem, je vyrobena kompletně ze sklolaminátu a to včetně integrovaných nádrží na vodu a pěnidlo. Zadní část je vyrobena z hliníku a hliníkových profilů. V ní je umístěno čerpadlo a také dvě skříně na vybavení.

Veškeré požární vybavení je uchyceno za pomoci systému COMFORT. Ten zahrnuje inteligentní držáky příslušenství, výsuvná plata, držáky dýchacích přístrojů, uchycení výsuvného žebříku s elektronickým sundáním z nástavby atd. Prostě vše, co Mercedes veze, drží COMFORT.

Nádrže hasících látek, tedy vody a pěnidla jsou integrovány do nástavby. Objem vodní je 14 000 l, pěnidlové jsou dvě, první na 500 l a druhá na 250 l.

V zadní části je namontováno čerpadlo Rosenbauer, model N55 o výkonu 5500 l/min při 8 barech s automatickým regulátorem tlaku a systémy použití pěny FIXMIX 0,5% + 1% + 3%, CAFS 3000 0,1–6,00% elektronickým vstřikováním pěnidla DIGIDOS 24.

Pro rychlý zásah najdeme na střeše vozu namontovaný monitor Rosenbauer RM25C, který lze ovládat dvojím způsobem a to joystickem z kabiny či dálkově přes kabel. V zadní skříni je nad čerpadlem umístěný elektronický průtokový hadicový naviják (60 m hadic s turbo proudnicí).

Vše je ovládáno systémem řízení LCS (Logic Control System), založeným na sběrnici dat CAN bus.

Z dalšího vybavení vozu jmenujme osvětlovací stožár 4× 1000W, přenosnou elektrocentrálu Rosenbauer 14 kVA, optickou signalizaci stavu vody na bocích nástavby, couvací kameru, osvětlení okolí vozu atd.

TTD GTLF Mercedes-Benz/Rosenbauer

Podvozek: Mercedes Benz Actros 4146 AK 8×6–4
Motor: 11 946 ccm , 335 kW (456 PS)
Převodovka: automat 16 stupňů
Délka: 10 550 mm
Šířka: 2500 mm
Výška: 3850 mm
Celková hmotnost: 39 000 kg
Osádka: 1+4
Nástavba: sklolaminát/hliník
Nádrž vodní: sklolaminát 14 000 l
Nádrž pěnidla A: sklolaminát 500 l
Nádrž pěnidla B: sklolaminát 250 l
Čerpadlo: Rosenbauer N55, výkon 5500 l/min při 8 barech

Nový automobil byl rakouským dobrovolným hasičům – FF Amstetten slavnostně předám v říjnu roku 2008. Ve vozovém parku nahradil starý GTLF Mercedes (9000 l vody, 1000 l pěnidla). Nový Mercedes-Benz Actros GTLF byl zvolen u firmy Rosenbauer jako automobil měsíce října.

GTLF Actros na mě osobně působí velmi dobrým dojmem a technickou dokonalostí. Dovedl bych si ho představit i u nás. Bohužel se mi nepodařilo zjistit cenu, ale ta jistě bude vysoká. Mercedes chrání více jak 20 000 obyvatel dolnorakouského města Amstetten.

Do galerie jsem umístil pro zajímavost kromě GTLF FF Amstetten také dalšího Actrose z produkce Rosenbauera. Jedná se o vozidlo ULF 6000/500/480 pro saúdskoarabského zákazníka v pro nás nezvyklém světlemodrém barevném provedení. Tento ULF byl vozidlem měsíce minulé září.



Foto a info: Rosenbauer, FF Amstetten, FWnetz, web

 -wap-

PS: Víte, čím, resp. kým neslavně proslulo město Amstetten v nedávné době? Jeden z mnoha odkazů na toto téma je zde.

Sdílet