Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě cvičí hasiči ze Slovinska a Černé Hory, výcvik je zaměřen na dopravní nehody

Celkem 21 profesionálních hasičů ze Slovinska a Černé Hory a dalších více než 10 hasičů z Moravskoslezského kraje cvičí společně tento týden v Ostravě a Moravskoslezském kraji vyprošťování zraněných osob z havarovaných o­sob.

Přijeli sem v rámce třístranného projektu Evropské unie „Města a komunity odolné proti pohromám“, zkráceně pojmenovaný Direct (Disaster Resilient Communities and Towns).

Do projektu je vedle Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a České asociace hasičských důstojníků zapojeno slovinské město Kranj (česky Kraň) a Nadace pro rozvoj severní Černé Hory a Hasičský sbor Černé Hory.

Letos v říjnu se v rámci projektu uskuteční ve Slovinsku další společný trénink, tentokrát zaměřený na hašení lesních požárů, příští rok v Černé Hoře příprava na zemětřesení.

Hasiči z Balkánu budou až do pátku 23. 6. 2017 cvičit především v Ostravě a okolí společně s kolegy z HZS Moravskoslezského kraje, pozorovat jimi připravené ukázky a absolvují také několik teoretických seminářů.

Slovinci a Černohorci si již například prohlédli moderní techniku a zázemí hasičských stanic HZS MSK v Ostravě-Zábřehu a Nošovicích, Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje v Ostravě i areál automobilky Hyundai v Nošovicích, kde v pondělí trénovali na několika osobních automobilech postupy při vyprošťování osob u dopravních nehod.

Na úterní odpoledne byl připraven společný praktický výcvik v areálu Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívoze, zaměřený na vyprošťování osob z dodávek a kamionů.


Ve středu dopoledne se kolegové ze Slovinska a Černé Hory stanou pozorovateli taktického cvičení HZS MSK v klimkovickém tunelu se simulovanou dopravní nehodou.

Ve středu odpoledne a celý čtvrtek bude pokračovat společný výcvik v Librosu, zaměřený na vyprošťování osob u dopravních nehod, na programu bude také nácvik řidičských dovedností na zdejším polygonu.

V pátek 23. 6. 2017 odjíždějí balkánští hasiči domů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet