Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali rozlitou základní barvu ve firmě v Lípě

Dne 17. 3. 2009 ve 12:20 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku většího množství barvy v Lípě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu soukromé firmy došlo k rozlití akrylátové základní barvy.

Řidič nákladního auta přivezl do firmy barvy v nádobách o objemu 20 litrů. Při nájezdu do nádvoří se mu nezabezpečený náklad pohnul a jedna z nádob se převrhla. Z korby začala barva vytékat na odstavnou plochu, kde se dál rozšiřovala po stékající dešťové vodě. Od brány řidič později poodjel a barva vytekla i na dalším místě.

Při příjezdu hasičů bylo prioritou zabránit natečení barvy do vodoteče u brány a dále do kanalizace. Pomocí několika druhů sorbentů hasiči postupně část barvy zlikvidovali a odstranili.

Houstnoucí déšť však představoval riziko i pro další znečištěná místa na prostranství. Voda z nakloněné plochy unášela barvu i ze vzdálenějších míst, a proto velitel zásahu rozhodl pokračovat v likvidaci barvy. Hasiči tak postupně odstranili větší část látky uniklé na vyasfaltovanou plochu.

Zásah byl ukončen asi po třiceti minutách prací. O možném znečištění kanalizace jsme informovali zástupce životního prostředí.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet