Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V úterý hasiči zasahovali u 100 požárů, nárůst oproti normálu byl stoprocentní

V úterý 20. června 2017 jednotky hasičů vyjížděly k rovným 100 případům požárů, což je o 100 % více než dlouhodobý denní průměr. K největším patřil požár lesního porostu v Boru u Skutče.

Přečtěte si14 jednotek hasičů zasahovalo v Boru u Skutče u požáru lesa, byly zasažena plocha 300x300 metrů

Český hydrometeorologický ústav vydal vzhledem k déletrvajícímu teplému a bezesrážkovému počasí výstrahu na zvýšené nebezpečí vzniku požárů pro kraje: Praha, Středočeský, Ústecký, Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Plzeňský a Jihomoravský a to až do odvolání nebo do změny charakteru počasí.

Zvýšený počet požárů potvrzují i hasiči, kteří za poslední týden (14. 6. – 20. 6.) vyjeli k 508 událostem tohoto typu, což je více než 70 požárů denně. Dlouhodobý denní průměrný počet požárů čítá 49 požárů.

V období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů se mimo jiné nesmí v lesích, parcích a jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí polí, stohů sena a slámy platí tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Je zakázána zábavní pyrotechnika, ohňostroje i lampióny štěstí. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotivy a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské, lesní stroje a technika IZS.

Teplé a suché počasí zvyšuje nebezpečí vzniku požárů nejen v přírodním prostředí. Oheň se může velice snadno vymknout kontrole a napáchat značné škody.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet