Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňovali hlavně popadané stromy a větve

Včerejší (17. března 2009) silné poryvy větru zapříčinily v Královéhradeckém kraji desítku výjezdů hasičů. Profesionální a dobrovolní hasiči během včerejšího večera a noci zasahovali u šestnácti případů, kdy odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Nejvíce práce měli hasiči na Hradecku, kde od osmé hodiny večer až do půlnoci zasahovali u deseti případů.

Včerejší (17. března 2009) silné poryvy větru zapříčinily v Královéhradeckém kraji desítku výjezdů hasičů. Profesionální a dobrovolní hasiči během včerejšího večera a noci zasahovali u šestnácti případů, kdy odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Nejvíce práce měli hasiči na Hradecku, kde od osmé hodiny večer až do půlnoci zasahovali u deseti případů.


Hradec Králové

Profesionální hasiči z Hradce Králové odstraňovali stromy, které spadly na silnice v ulici Jana Černého nebo Zborovská v Hradci Králové.

Na Brněnské třídě v Hradci Králové silný vítr vyvrátil strom, který strhl trolejové vedení. Hasiči museli počkat, dokud Dopravní podnik města Hradec Králové neodpojil přívod el. proudu a teprve potom mohli strom rozřezat a odstranit. V místě byl omezen provoz trolejbusů městské hromadné dopravy.

Nápor větru nevydržela také plechová stříška nad vchodem do domu na Vančurově náměstí v Hradci Králové. Poškozené a uvolněné plechy hasiči strhli.

Hradečtí profesionálové odstraňovali větve, které blokovaly silnice v Hradci Králové – Plačicích.

Dobrovolní hasiči ze Smiřic odstraňovali v obci větve z vozovky, také jednotka dobrovolných hasičů z Třebechovic pod Orebem odklízela popadané větve ze silnice u obce Štěnkov. Jednotky dobrovolných hasičů z Hořiněvsi a Lochenic odstraňovaly popadané stromy a větve v Sendražicích a Lochenicích.

Silný vítr také strhl dráty el. vedení u obce Lovčice. Dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou zajistili a ohraničili místo události. Na místo byli přivoláni pracovníci pohotovostní služby ČEZ, kteří provedli opravu.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Profesionální hasiči z Dobrušky zasahovali u požáru sazí v komíně v obci Nový Hrádek na Náchodsku.


Územní odbor Náchod

Tři jednotky hasičů vyjely ve 13:01 hodin k ohlášenému požáru v domě v Sokolské ulici v Novém Hrádku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky, dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují a Nového Hrádku. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že hoří saze v komíně. Hasiči pročistili komínové těleso a vybrali žhnoucí saze. Požár se obešel beze škody.

Hasiči z Jaroměře vyjeli k otevření bytu v ulici Josefa Šímy v Jaroměři.

Profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují byli přivoláni k hořícím sazím v komíně rodinného domu ve Václavicích. Hasiči strhli hořící saze pomocí kominické růžice. Požár nezpůsobil žádné hmotné škody.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda byli v 16:18 hodin přivoláni do ulice Nerudova v Náchodě, kde byl ohlášen zápach na chodbě domu. Hasiči provedli průzkum prostor a nenašli žádné známky hoření. Jednotky nezasahovaly a vrátily se na základny.


Územní odbor Trutnov

Jednotka profesionálních hasičů ze Dvora Králové nad Labem vyjela k úklidu vozovky do obce Kocbeře. Na komunikaci v délce zhruba 200 metrů byl rozlitý olej, který unikl z poškozené olejové vany osobního vozidla Ford Focus. K proražení olejové vany došlo o přechodovou redukci, která se uvolnila od projíždějícího nákladního vozidla. Hasiči zasypali uniklý olej sorbentem a odklidili z vozovky.

Královédvorští profesionální hasiči odklízeli strom z vozovky u Dvora Králové nad Labem. Vítr poškodil také dva stromy u vozovky nad přejezdem Bílá Třemešná – Doubravice. Hasiči oba stromy rozřezali a odstranili mimo silnici.

Spadlý strom v Dubenci odklízeli místní dobrovolní hasiči.


Územní odbor Jičín

Jičínští hasiči otevírali dveře bytu v domě s pečovatelskou službou v Lidické ulici v Jičíně – Novém Městě. Uvnitř se nacházela starší paní se zdravotními problémy. Žena byla transportována do sanity a převezena do nemocnice.

Profesionální hasiči z Nové Paky byli ve 14:50 hodin přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla, které havarovalo u obce Vidochov. Řidič osobního vozidla Peugeot 206 sjel do příkopu, kde se automobil převrátil přes střechu a skončil zpět na kolech. V době příjezdu hasičů byl spolujezdec mimo vozidlo, řidič zůstal sedět ve vozidle a stěžoval si na bolet za krkem. Hasiči nasadili zraněnému řidiči krční límec a po příjezdu záchranné služby jej pomohli transportovat do sanity. Provedli protipožární opatření a odpojili autobaterii. Vozidlo zkontrolovali a zajistili proti úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

(foto: stanice Nová Paka)

Hasiči z Nové Paky ve 21:44 hodin vyjeli k odstranění stromu z vozovky v Nové Pace.

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Hořice odklízela popadané stromy ze silnice u obce Rohoznice.

Dnes po čtvrté hodině ráno hasiči z Jičína odstraňovali dva stromy, které spadly na silnici v obci Prachov.



Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-wap-

Sdílet