Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V klimkovickém tunelu hasiči cvičili zásah u nehody s nebezpečně nakaženým pacientem

Všech 21 profesionálních hasičů ze Slovinska a Černé Hory, kteří tento týden v Ostravě a okolí cvičí s českými hasiči vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v rámci projektu Evropské unie Direct, se ve středu 21. 6. 2017 dopoledne stalo pozorovateli simulované nehody dvou osobních vozidel v dálničním tunelu D1 v Klimkovicích (okres Ostrava-město), když havarovaná sanitka převážela v bioboxu pacienta s vysoce nakažlivou nemocí.

Do taktického cvičení složek IZS se zapojily tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Přívoz a Bílovec, celkem 30 hasičů, společně s nimi dva týmy ZZS MSK a dvě vozidla Policie ČR.

Hasiči si do tunelu přivezli speciální chemické vybavení, na začátku zásahu se několik z nich obléklo do klasických, nebo lehčích ochranných protichemických obleků jako ochrana proti nákazám. Z osobního auta v nich vyprostili zraněného řidiče, kterého po dekontaminaci před a uvnitř dekontaminační sprchy předali týmu ZZS MSK. Pacient, ležící v bioboxu v sanitce, nehodu nepřežil.

Pozorovatelé ze dvou balkánských zemí (i jejich „necvičící“ kolegové z HZS MSK) si mohli prohlédnout kvalitní vybavení českých hasičů, mobilní telefony používali k zachycení jejich zásahové činnosti téměř bez přestávek. Zajímala je i pečlivá dekontaminace českých hasičů, oblečených do dvou typů ochranných protichemických obleků.


Hasiči ze Slovinska a Černé Hory pak z tunelu odjeli na prohlídku hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů v Ostravě-Krásném Poli jako typického představitele těchto objektů SDH v České republice.

Odpoledne pokračují, stejně jako v úterý, společným tréninkem u simulovaných nehod více vozidel i s hasiči z HZS MSK v areálu Librosu v Ostravě-Přívozu, opět se záchranou zraněných a zaklíněných osob.

Celkem 21 profesionálních hasičů ze Slovinska a Černé Hory a dalších více než 10 hasičů z Moravskoslezského kraje cvičí společně tento týden v Ostravě a okolí vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Přijeli sem v rámce třístranného projektu EU „Města a komunity odolné proti pohromám“, zkráceně pojmenovaný Direct (Disaster Resilient Communities and Towns).

Do projektu je vedle HZS Moravskoslezského kraje a České asociace hasičských důstojníků zapojeno slovinské město Kranj (česky Kraň) a Nadace pro rozvoj severní Černé Hory a Hasičský sbor Černé Hory.

Letos v říjnu se v rámci projektu uskuteční ve Slovinsku další společný trénink, tentokrát zaměřený na hašení lesních požárů, příští rok v Černé Hoře společná příprava na zemětřesení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet