Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Nakažený“ pasažér už z republiky neodletěl, při cvičení ho zajistil Biohazard tým

Dne 21. června 2017 po deváté hodině ranní došlo v odbavovací hale letiště v Kunovicích ke zdravotnímu kolapsu ženy čekající na odlet letadla do jedné z afrických zemí.

Podle příznaků, které popsal personál letiště operátorce zdravotnické záchranné služby, vzniklo důvodné podezření, že se může jednat o vysoce nakažlivou nemoc.

Toto podezření ještě podpořila informace, že žena přiletěla před třemi dny do České republiky ze země, kde byl zaznamenám výskyt horečky Lassa.

O situaci byli informováni pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, kteří následně k řešení události aktivovali příslušné složky integrovaného záchranného systému.

Takto byl připraven námět dnešního taktického cvičení, kterého se zúčastnilo více než šedesát profesionálních a podnikových hasičů, záchranářů, policistů, strážníků, hygieniků, celníků a pracovníků krizového řízení Zlínského kraje a ORP Uherské Hradiště. Role figurantů se zhostili studenti zdravotnické školy z Uherského Hradiště.

Jako první na místě události zasahovala posádka zdravotnické záchranné služby, která se postarala o nemocnou ženu. Ostatní cestující byli personálem, policisty a celníky z odbavovacího prostoru izolováni v sousední místnosti. Celkem asi dvacet osob tak zůstalo „uvězněno“ v nebezpečné zóně.

Na místo zásahu postupně dorazili dobrovolní podnikový hasiči společnosti Aircraft Industries, profesionální hasiči ze stanic Uherské Hradiště a Zlín, policisti, strážníci a pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

V době, kdy záchranáři, hygienici a vyčlenění profesionální hasiči v ochranných oblecích zasahovali v odbavovacím prostoru, policisti zajistili areál letiště a hasiči připravili dekontaminační linku a prostor pro štáb velitele zásahu.

Po příjezdu Biohazard týmu Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje byla nakažená osoba umístěna do speciálního biovaku, spolu se zasahujícími záchranáři a hasiči dekontaminována a naložena do sanity, která by ji při skutečné události transportovala do speciálního zdravotnického zařízení nemocnice Na Bulovce v Praze.

Po odvozu nakažené ženy byly postupně dekontaminovány všechny osoby, které se nacházely nebo zasahovaly v prostoru odbavovací haly.

Po splnění všech stanovených úkolů bylo cvičení po dvanácté hodině ukončeno.

Taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo za finanční podpory Zlínského kraje.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet