Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žáci čtvrtého ročníku oboru vzdělání Požární ochrana v Dubně absolvovali nástupní odborný výcvik

Měsíc květen v roce 2017 byl pro deset vybraných žáků čtvrtého ročníku oboru vzdělání Požární ochrana ve znamení nejenom maturitních zkoušek, ale také závěrečné části Nástupního odborného výcviku (NOV).

Výcvik se, kromě nácviku činností na vodě, uskutečnil v areálu naší školy, tj. SOŠ a SOU Dubno. Výcvik trval deset pracovních dnů, během kterých se odborníci z řad příslušníků HZS Příbram snažili předat nám co nejvíce informací a praktických dovedností.

Obsah výcviku byl pestrý a velice zajímavý. Naučili jsme se například slaňovat, obsluhovat plošinu, zachraňovat tonoucího nebo také metody vyprošťování osob z vozidel při dopravní nehodě. Můžeme být rádi, že nám počasí přálo a celkově se výcvik nesl v duchu dobré nálady.

Pro úplné a správné absolvování kurzu jsme ovšem museli projít závěrečnou zkouškou. Komise byla složena z profesionálních hasičů HZS Příbram, předsedou byl zástupce Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně.

Zkouška se skládala dohromady ze tří úkolů, každý z nás musel složit jednu individuální a dvě skupinové zkoušky. Díky naší píli a hlavně velmi dobré přípravě od lektorů uspělo u závěrečných zkoušek devět z deseti žáků. Úspěšné absolvovaní zkoušky NOV nás již teď opravňuje k výkonu povolání hasiče.

Rádi bychom poděkoval všem, kteří se podíleli na samotném průběhu výcviku, ale i jeho dlouhých přípravách, především však vedení školy a řediteli ÚO HZS Příbram. Jsme přesvědčeni, že tento výcvik je velmi dobrým základem pro náš budoucí profesní život.

Tomáš Vlček, Martin Procházka
žáci třídy 4.MZ
Sdílet