Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výherci soutěže Tuta Via Vitae – bezpečná cesta životem pro občana EU – navštívili kolínskou stanici

V úterý 20. června 2017 navštívili stanici HZS Kolín žáci VIII. A ze Základní školy Pečky, kteří v celostátním kole soutěže „Tuta Via Vitae aneb bezpečná cesta životem pro občana EU“ vyhráli certifikát na prohlídku vybrané hasičské stanice.

Žáci si prohlédli hasičskou stanici, garáže s výjezdovou a další záchranářskou technikou a blíže se seznámili s povoláním hasiče.

Povídali si, jak se zachovat při mimořádné události a jak ohlásit událost na operační středisko. Někteří si také na vlastní kůži zkusili, jaké to je být hasičem. Vyzkoušeli si zásahový oblek, přilbu a další ochranné osobní pomůcky, bez kterých se hasič při zásahu neobejde.

Hasiči dětem také představili projekt „Hoří! Už víš, co dělat?“ Jde o speciální stan, který umožňuje simulování podmínek požáru. Stan je vybaven vyvíječi kouře, zábleskovými světly a zvukovou aparaturou.

Tento projekt byl realizován díky firmě TPCA Ovčáry. Jedním z mnoha poslání hasičů je také předávání zkušeností, jak se chovat v situacích, kdy je ohrožen lidský život. Pomocí výcvikové mlhy, která je neškodná, si tak mohli žáci i s pedagogickým dozorem vyzkoušet, jak je obtížné se orientovat ve zcela zakouřené místnosti.

Na závěr návštěvy si ti nejodvážnější oblékli kompletní výstroj hasiče, provedli průzkum v zakouřeném stanu a vynesli figurínu, na které si potom procvičili resuscitaci a poskytnutí první pomoci.

por. Ing. Dagmar Zemanová
ÚO Kolín
HZS Středočeského kraje
Sdílet