Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ondřej Rosenkranz vybojoval 1. místo v soutěži TFA Slovakia 2017

V sobotu 17. června 2017 se do centra slovenské Banské Bystrice sjelo více než 80 nejtvrdších profesionálních a dobrovolných hasičů, aby poměřili své síly v jubilejním 10. ročníku soutěže TFA Slovakia 2017 „Nejtvrdšie hasičské přežitie“.

Startovní listinu tvořili především slovenští závodníci, ale nechyběli ani zástupci z Polska, Maďarska a České republiky. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje reprezentovali dva hasiči z královéhradecké centrální stanice, a to Ondřej Rosenkranz a Lukáš Krejcar.

Oba dva závodníci si vedli výborně a v tvrdé konkurenci se umístili na předních příčkách.

Soutěžící byli rozděleni do pěti věkových kategorií. První kategorii (do 30 let) s časem 7:36.79 vyhrál s přehledem Ondřej Rosenkranz. Ten si také za tento vynikající výkon odvezl pohár za celkové 2. místo.

První příčku obsadil Zdziebło Marcin z Polska, který vyhrál kategorii M 35 (35–39 let). Oba dva soutěžící si tak prohodili umístění z předchozího ročníku této soutěže.

Také Lukáš Krejcar, předvedl výborný výkon a ve své kategorii (do 30 let) skončil na 5. místě. Celkově si odvezl 9. místo a oproti loňskému roku si tak polepšil o tři pozice.

Závod byl rozdělen do čtyř úseků

Hadice

Na první úseku musel závodník rozvinout hadice B na vzdálenost 80 m a následně je smotat, vložit do boxu a doběhnout do 50 m vzdáleného cíle.

Překážková dráha

Závodník šestikilovým kladivem vykonal 100 úderů do hammerboxu, poté proběhl s dvacetikilovým kanystrem 6 m dlouhý tunel tam a zpět. Poté se soutěžící přemístil na stanovišti s osmdesátikilovou figurínou, kterou přenesl na 60 m vzdálené místo. A nakonec druhého úseku musel hasič pomocí lana překonat třímetrovou bariéru.

Věž

Soutěžící přenesl dva žebříky do vyznačeného prostoru. Poté zatížen dvěma dvacetikilovými kanystry vystoupal do druhého patra věže, do výšky 10 m. Tam za pomoci lana vytáhl dvě smotané hadice B o hmotnosti 25 kg. Poté s kanystry sestoupil z věže zpět. Nakonec musel na proudnici našroubovat hubici.

Schody

Hasič vyběhl s desetikilovou zátěží vnitřním nouzovým schodištěm 22 patrovou budovu Europa Business Center. Pro závodníky to znamenalo zdolat přibližně 400 schodů. Ondřej Rosenkranz toto zvládl opět za méně než 2,5 minuty.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet