Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru skládky v Klenovicích

Profesionální hasiči ze stanice Soběslav byli vysláni do Klenovic, kde byl ohlášen požár skládky. Průzkum na místě ukázal, že prohořívá skládka na ploše přibližně 50 × 50 metrů a požár se dál šíří přes zatravněný příkop do lesa.

Plocha zasažené trávy byla v době příjezdu hasičů již přibližně 70 × 20 metrů. Hasiči vytvořili dopravní vedení vody, velitel zásahu si vyžádal další posilové jednotky. Do Klenovic přijeli dobrovolní hasiči obce Planá nad Lužnicí, Tábor a Klenovice a velkoobjemová cisterna táborských profesionálů.

Hasiči vedli zásah v dýchací technice, a to z toho důvodu, že požářiště bylo silně zakouřené a také vzhledem k povaze hořícího materiálu. V blízké pískovně bylo zřízeno čerpací stanoviště pro dodávku vody na požářiště.

V 14:59 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Po 15. hodině velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován – je pod kontrolou zasahujících hasičů. Pak hasiči termokamerou vyhledávali skrytá ohniska, skládku v daných místech rozhrabávali a prolévali vodou.

Minutu před 17. hodinou pak byl požár zcela uhašen. Škoda způsobená požárem je 5 000,–, hodnota uchráněného majetku činí 200 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet