Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při doplňování peroxidu vodíku v galvanovně v Táboře došlo k chemické reakci s neznámou látkou

Profesionální hasiči ze stanice Tábor byli vysláni do firmy ve Vožické ulici v Táboře k monitoringu neznámých látek ve vzduchu. Hasiči po příjezdu a průzkumu galvanovny zjistili, že zaměstnanci firmy prováděli pravidelné doplňování peroxidu vodíku do plastové nádoby, která je pevně spojena s technologií výrobního procesu.

Při doplňování však došlo k chemické reakci přelévaného peroxidu vodíku s neznámou látkou, která se nacházela na dně plastové nádoby. Po této chemické reakci všichni čtyři zaměstnanci neprodleně opustili výrobní prostor galvanovny.

Na místo události se dostavila ZZS Tábor, které byli všichni zaměstnanci předáni k preventivní kontrole. Táborští profesionálové se vybavili ochrannými prostředky včetně dýchací techniky a detekčního přístroje a zahájili průzkum.

Hasiči v místě úniku změřili koncentrace plynu ve vzduchu a zároveň bezpečně uzavřeli již téměř prázdný plastový obal (chemická reakce již proběhla). Detektory nenaměřily žádné hodnoty. Odvětrání galvanovny pak jednotka provedla jak přirozenou cestou, tak nasadila přetlakovou ventilací.

Po ukončeném odvětrání se jednotka opětovně vybavila ochrannými prostředky včetně dýchací techniky, detekčního přístroje a ručního harmonikového nasavače a znovu změřila koncentrace v ovzduší v zasaženém prostoru. Výsledek měření byl opět negativní. Zápach v zasaženém prostoru však stále přetrvával.

Dalším průzkumem a spoluprací s přítomnými zástupci galvanovny bylo zjištěno, že do havarijní jímky, která je součástí výrobního procesu, uniklo malého množství neznámé látky po ukončené chemické reakci. Tato látka pak způsobovala zápach.

Sanaci havarijní jímky pak zajistili zástupci firmy u specializova­né firmy.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet