Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil rodinný dům, shořel i americký veterán

Celkem 6 jednotek hasičů zasahovalo u požáru garáže a rodinného domu v obci Brzotice na Benešovsku. Požár zde zničil garáž, rodinný dům a veterán amerického vozidla. Událost byla na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášena v úterý 17. března 2009 ve 12:15 hodin.

Celkem 6 jednotek hasičů zasahovalo u požáru garáže a rodinného domu v obci Brzotice na Benešovsku. Požár zde zničil garáž, rodinný dům a veterán amerického vozidla. Událost byla na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášena v úterý 17. března 2009 ve 12:15 hodin. Na místo byly vyslány zásahové jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Zruč nad Sázavou, Vlašim a Benešov a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Křivsoudov, Dolní Kralovice a Čechtice.

V době příjezdu prvních jednotek na místo události byla požárem zcela zasažena přistavěná garáž u rodinného domu a požár se dále hořlavou konstrukcí střechy rozšiřoval na rodinný dům. Jednotky provedly hasební zásah pomocí útočných vodních proudů a následně pomocí pěnotvorného roztoku jako smáčedla. Po lokalizaci požáru ve 12:49 hodin provedly jednotky rozebrání požárem zasažených střešních a stropních konstrukcí a dohašení ohnisek požáru. Konečnou likvidaci požáru hasiči provedli v 16:31 hodin.

V garáži rodinného domu byla v době vzniku požáru zaparkována 2 osobní vozidla. Jedno vozidlo stihl majitel v době zpozorování požáru vyvézt mimo prostor garáže, druhé vozidlo v garáži zcela shořelo. Nejzávažnější na shořelém vozidle je skutečnost, že se jednalo o unikátní veterán vozidla americké výroby, jehož cenu nelze s přesností vyčíslit. Dle odhadu majitele škoda na tomto vozidle přesahuje milion korun.

Požár se rozšířil na vnitřní vybavení celé garáže, stropní konstrukci garáže a rodinného domu a byly poškozeny dvě ze tří místností rodinného domu, který se tak stal neobyvatelným.

Škoda na majetku pravděpodobně přesáhne 3 miliony korun. Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatelé požárů označili nesprávnou manipulaci se žhavým popelem.


Info: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů


-wap-

Sdílet