Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repasovaná Tatra 148 je pro jednotku obce Plazy první cisternou v historii místních hasičů

Na návsi obce Plazy nedaleko Mladé Boleslavi se v pátek 23. června 2017 odpoledne sešli místní hasiči společně s představiteli obce a kolegy z okolních jednotek při slavnostním předání repasované Tatry 148.

Požáry od nepaměti provázely dějiny lidských sádel, vesnic a měst. Dřevěné domy a slaměné či šindelové střechy byly vždy faktorem, který byl schopen kdykoli způsobit požár, jenž mohl přinést zkázu celého domu, rodiny, či celé obce.

I v naší obci se tomu tak v minulosti stalo. Lidé pochopili, že v boji proti ohni jednotlivec nic nezmůže a zvítězit nad ním mohou jen pokud budou postupovat společně.

Uvědomili si to lidé i v naší obci a roku 1912 založili sbor dobrovolných hasičů, který se tak stal nedílnou součástí veškerého dění. Za svoji historii místní hasiči pomáhali u mnoha požárů nejen ve své domovině, ale také blízkém či dalekém okolí.

Naši hasiči zasahovali například v roce 2007 u požáru firmy FAURECIA v průmyslové zóně, téhož oku při požáru stohu v obci Valy. V roce 2008 pak při požáru firmy AKUMA v Mladé Boleslavi a požáru rodinného domu v obci Dolní Stakory v roce 2015.

S velkou vodou se místní hasiči utkali v roce 2000 na Jizeře, 2002 v Nerato­vicích, 2010 v Sukoradech a Dětřichově a v roce 2013 v Lužci nad Vltavou, Hoříně a bohužel v Plazích a ve Valech.

Ze statistik vyplývá, že se v posledních letech značně mění charakter událostí, u kterých je hasičů třeba. Již se nejedná jen o hašení požárů, ale stále přibývá nenadálých povodní, větrných smrští, či technických havárií, což si žádá rozmanité vybavení pro všechny druhy událostí.

Na toto se naše obec rozhodla zareagovat pořízením vozidla, které našim hasičů, usnadní práci, zvýší akceschopnost a mimo jiné bude pomáhat při údržbě obce,

uvedla místostarostka obce Markéta Štajnerová.

Překvapením pro všechny přítomné bylo také poklepání na základní kámen nové hasičské zbrojnice. Tu obec bude stavět z vlastních zdrojů bez jakýchkoliv dotací. Sloužit hasičům by měla začít do října roku 2018.

Od roku 2014 jsme na Tatře, kterou jsme odkoupili z Hlinska, jsme odpracovali přes 2000 brigádnických hodin. Nástavbu jsme si nechali udělat firmou ZEKA, investovali jsme přibližně milion korun,

zakončil starosta Pavel Nejezchleba.

Sdílet