Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ocenění hasiči

Medaili za záchranu života získalo v Přibyslavi sedm hasičů

Sedm hasičů převzalo v přibyslavském zámku na Havlíčkobrodsku medaile za záchranu života. Například Karel Skácel a Radomil Dvořák zachránili tonoucího myslivce, který si s kamarády vyjel zalovit na rybník v Jevíčku na Blanensku. Jaroslav Švajner spolu s Vladimírem Bauerem poskytli v Bořicích na Domažlicku první pomoc veliteli hasičů postiženému srdeční příhodou.

Během dvoudenních slavností šest hasičů získalo medaili za odvahu a statečnost a dalším 44 členům udělilo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska nejvyšší ocenění dobrovolných hasičů za dlouholetou činnost.

Podle starosty sdružení Karla Richtra prokázali hasiči po loňských povodních zdatnost i letos, kdy kvůli dlouhodobému suchu hořela řada lesů. Podle něj by ale potřebovali více peněz. Chybí na novou techniku i na účinné ochranné pomůcky. „Očekáváme, že se nám jen nebude plácat po ramenou, ale že se nám pomůže ve chvílích, kdy potřebujeme zlepšit podmínky činnosti,“ řekl.

Hasiči by podle něj měli dostávat příspěvky na činnost nejen od obcí a státu, ale také od pojišťoven. O možné změně zákonů o pojišťovnictví se podle něj nyní diskutuje v Poslanecké sněmovně. Na rozdíl od mnoha jiných zájmových spolků však hasiči nemají nouzi o mladou generaci. V jejich organizacích je na 45.000 dětí a zájem stále roste. Dobrovolných hasičů je v České republice kolem 340.000.
Sdílet