Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nárůst lesních a polních požárů ve Středočeském kraji

Jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyjely ve středu 18. března celkem k 24 událostem. Z toho se jednalo 10× o požár, 5× o dopravní nehodu a 9× o technickou pomoc.

Jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyjely ve středu 18. března celkem k 24 událostem. Z toho se jednalo 10× o požár, 5× o dopravní nehodu a 9× o technickou pomoc.

Vzhledem k velkému suchu byl zaznamenán větší počet požárů v lesních a polních porostech.

První požár travnatého porostu byl na tísňovou linku hasičů nahlášen ve 12:34 hodin v Roztokách na Křivoklátsku. Na místo události vyjely profesionální jednotky hasičů z Berouna a Rakovníka společně s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Roztoky, Zbečno a Křivoklát celkem se šesti cisternami. Po příjezdu na místo události bylo vizuálním průzkumem zjištěno, že se jedná o požár louky o rozměrech 200×300m. Požár byl zlikvidován ve 13:46 hodin. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo vypalování suché trávy v okolí rodinných domků.

Požár suché trávy o rozměrech 60×20m likvidovali hasiči ze stanice Jílové a dobrovolné jednotky hasičů z Luky pod Medníkem a Jílového v obci Chotouň. Na místo události byly v 15:09 hodin vyslány celkem tři cisterny a jeden dopravní automobil. Hasiči požár v 15:46 hodin zlikvidovali pomocí lafetové proudnice. Při návratu na základnu zapadla cisterna profesionálních hasičů v podmáčené půdě, v zápětí však byla vytažena místní dobrovolnou jednotkou.

Profesionální jednotka hasičů z Kladna s jedním cisternovým automobilem byla vyslána v 16:24 hodin k požáru suché trávy o rozměrech cca 100×300m v kladenské čtvrti Dubí. Hasiči na likvidaci požáru nasadili jeden vodní proud a požár v 16:57 hodin zlikvidovali.

K požáru rákosí do obce Radonice vyjela profesionální jednotka hasičů ze Staré Boleslavi společně s jednotkou dobrovolných hasičů z Veleni v 16:48 hodin. Na místo události byla vyslána i posilová jednotka pražských hasičů ze stanice Satalice. Jednalo se o požár suché trávy o rozloze cca 20×10m. Hasiči požár zlikvidovali v 17:14 hodin a vrátili se zpět na základnu.

U rozsáhlejšího požáru suché trávy a lesního porostu v Senomatech na Rakovnicku zasahovalo celkem 5 jednotek hasičů z Rakovníka, Chrášťan, Kněževse, Lubné a jednotka drážních hasičů z Kralup nad Vltavou ve 22:28 hodin. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár suché trávy o rozměrech 300×10m kolem železniční trati. Hasiči na místě požáru zřídili kyvadlovou dopravu vody a požár celkem se šesti ohnisky v 00:54 hodin zlikvidovali. 


Lukáš Vejvar
Oddělení ZPP Kladno

-miw-

Sdílet