Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do kapličky v Zájezdu, místní části České Skalice, se vrátil zvon. Hasiči uspořádali veřejnou sbírku

Sbor dobrovolných hasičů obce Zájezd umístil do kapličky nově odlitý zvon. Celková rekonstrukce objektu byla provedena v letech 2015 – 2016, z rozpočtu města Česká Skalice bylo uvolnění 750 tisíc korun.

Město dalo doživotně do správy kapli hasičům – ti se proto rozhodli uspořádat veřejnou sbírku na chybějící součást kapličky – zvon.

Zvon ke kapli neodmyslitelně pařil již od roku 1922, bohužel byl za války Němci odebrán a použit na výrobu armádního vybavení.

SDH Zájezd vybral mezi svými členy i občany Zájezdu ve veřejné sbírce 13.777 korun, zbývající částku doplatilo město Česká Skalice. Celkem zvon vyšel na 30 tisíc korun.

Zvon byl odlit v nedalekém zvonařství Šeda v Kotelci nad Orlicí. Na zvonu je vyobrazen znak města, stejně tak znak místního sboru dobrovolných hasičů. Obsahuje také nápisy „Zájezdští občané“, „Hasiči Zájezd“ a „Město Česká Skalice“.

Místní hasiči se budou snažit zvon i využívat prakticky při nedělním poledním zvonění. Občané českoskalické místní části Zájezd tak mají po letech opravený středobod a plánují se zde i více setkávat.

Sdílet