Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Říčanech u Brna jezdí Tatrou Force, cisternu pro velkoobjemové hašení vyrobili v Kobitu

Z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie financovala obec Říčany u Brna novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Force. Vůz za 7 639 940 korun včetně DPH dodala hasičům firma Kobit-THZ.

Podvozek

Šasi vozu pochází z Kopřivnice, je jím šestikolová Tatra Force typ 815–731R32. Diferenciály všech náprav jsou vybaveny uzávěrkou.

O pohon se stará tatrovácký vzduchem chlazený vidlicový osmiválec o výkonu 325 kW, který je spřažen s mechanickou čtrnáctistupňovou převodovkou s poloautomatickým systémem řazení Norgren.

Kabina je čtyřmístná, sklopná, vybavená nezávislým naftovým topením.

V dobíjecích úchytech jsou umístěny ruční analogové radiostanice a svítilny Survivor.

U dveří řidiče je vůz vybaven zásuvkou pro dobíjení akumulátorů a samostatným přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu.

Vozidlová radiostanice je analogová, její druhé obslužné místo je v podobě mikrofonu a reproduktoru umístěno u ovládacího panelu čerpadla.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

V přední části je pod nárazníkem uchycena asanační lišta.

Podvozek je upraven textilními návleky na nekrytých rozvodech tlakového vzduchu, paliva a elektroinstalace, odolá tak sálavému teplu až do 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – teplotám až 1 000 °C.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou do hloubky až 1 200 mm.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z hliníkových profilů a plechů a je řešena modulově. Mezi přední a zadní skříní na příslušenství je nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Ta pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Okolí nástavby je osvětleno LED světlomety zapuštěnými do okapových lišt na boku a v zadní části vozu.

Čerpací zařízení THZ 3000 pracuje se jmenovitým výkonem 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně ovládanou regulací.

Rozměry automobilu

Cisterna je nalakována pouze do červeného odstínu RAL 3000, je vysoká 2 850 mm, dlouhá 9 100 mm a široká 2 500 mm.

Sdílet