Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na plzeňské stanici HZS v Košutce přibyl nový technický automobil Scania od Kobitu, hydraulická ruka uzvedne přes dvě tuny

Technický automobil na podvozku Scania G440 s hydraulickou rukou Palfinger dodala společnost KOBIT-THZ Hasičskému záchrannému sboru Plzeňského kraje. Vůz za 6 456 560 korun včetně DPH slouží na stanici v Košutce, na jeho financování se podílela Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Podvozek Scania G440 CB4×4HHA CG16 je poháněn řadovým přeplňovaným šestiválcem o výkonu 323 kW splňujícím emisní normu Euro 5. Převodovka je automatická s hydrodynamickým měničem, při řazení nedochází k přerušení točivého momentu.

Diferenciály obou náprav jsou vybaveny uzávěrkou, zadní je vzduchově odpružená.

Kabina je třímístná, sklopná, vybavená nezávislým naftovým topením. Za opěradly je prostor pro uložení drobného požárního příslušenství, ochranných oděvů a přileb. Nechybí PET láhve s vodou a dobíjecí úchyty po ruční svítilny.

V prostoru před velitelem je uchycen 10,5" tablet. Pro spojení slouží dvě vozidlové radiostanice – analogová a digitální.

Řidič má ve svém zorném poli 5" displej couvací kamery.

V místě nástupu strojníka do vozu je sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu. Ta se při nastartování motoru samočinně odpojí.

V přední části Scanie je na nárazníku uchycen elektrický lanový naviják Come-Up RHINO o tažné síle 51 kN s jištěním proti přetížení a dálkovým ovládáním. Prostor navijáku je při jeho činnosti osvětlen LED světlem.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Pro barevnou úpravu byla použita červená pouze v obyčejném odstínu RAL 3000.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Na každém boku jsou tři schrány pro příslušenství, kryté jsou hliníkovými roletkami s podélným madlem.

Pod roletkami jsou výklopné pochozí stupně pro lepší dosah na vybavení vozu.

Pro osvětlení bezprostředního okolí nástavby jsou na obou bocích a zadní stěně LED světla. Místo zásahu lze osvětlit pneumaticky výsuvným stožárem se čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Napojený je na 24V elektrickou soustavu podvozku.

Hydraulický nakládací jeřáb

Technický automobil je v zadní části vybaven hydraulickým nakládacím jeřábem Palfinger PK 11001D R2X s nakládacím momentem 98,1 kN.

Ten uzvedne při vyložení 13,9 metru břemeno o hmotnosti 450 kg, při vyložení 5,9 metru 1 340 kg. Výložník se dokáže otáčet v rozsahu 400 °.

Stabilizační podpěry jsou hydraulicky výsuvné a jsou umístěny pouze v zadní části. Vybaveny jsou automatickými zámky a výstražnými LED světly, která blikají při vysunutí.

Výložník jeřábu je vybaven LED osvětlením místa manipulace s břemenem.

Rozměry a hmotnosti

Maximální přípustná hmotnost Scanie je 18 000 kg. Vůz je široký 2 550 mm, vysoký 3 400 mm a dlouhý 8 700 mm.

Sdílet