Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinský tanec smrti

Soubor informací: Mladá dívka zemřela při požáru diskotéky. Třicetiletý Alexander Bosnay, který při ohňostroji zapálil podnik, jde do vazby. Diskotéka U Vlka byla možná provozována načerno.

Karvinská diskotéka U Vlka byla možná provozována načerno!

Tuto skutečnost připustil ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Provozovatel klubu to odmítl.

„Zatím máme v ruce kolaudační rozhodnutí pro autosalon s občerstvením. Pod to rozhodně nejde diskotéku schovat,“ řekl Nytra.

Majitel objektu a spoluprovozovatel diskotéky Jiří Vlk ale odmítl, že by obešel zákon. „Vše bylo v pořádku. Několikrát tady byly kontroly a vždy jsme objekt upravili podle jejich požadavků,“ sdělil novinářům.

Nytra dodal, že pokud se podezření potvrdí, bude muset informovat policii. „Pak by se dalo hovořit o tom, že majitel či provozovatel diskotéky porušil zákon. Mohlo by se jednat i o obecné ohrožení,“ dodal.

Majitel: protipožární zabezpečení fungovalo

„Byly použity dva ze tří únikových vchodů. Personál vyvedl většinu lidí v pravý čas ven. Hasil i můj bratr, který nyní leží v nemocnici jako jeden z těch, kteří mají velmi vážné popáleniny,“ podotkl Vlk.

Množství zraněných pak připsal chaosu a také lidem, kteří se vraceli do lokálu, aby zachránili své věci. „Byla to tragická shoda náhod,“ zakončil.

Zdroj: novinky.cz

Viník je ve vazbě

Sobotní tragédii na karvinské diskotéce odnese první člověk pobytem za mřížemi. Třicetiletý Alexander Bosnay, který při ohňostroji zapálil podnik, jde do vazby. Rozhodl o tom Okresní soud v Karviné. „Na pana Bosnaye byla uvalena vazba,“ potvrdila iDNES pracovnice informační kanceláře soudu. „Soudce uvalil vazbu, aby obviněný nemohl ovlivňovat svědky, bližší podrobnosti zatím nemůžeme zveřejnit,“ doplnila. Bosnay je přítelem majitele diskotéky U Vlka, kde se sobotní tragédie odehrála. Během akce připravil pro návštěvníky ohňostroj. Při představení se vzňaly ozdoby na stropě diskotéky. Zprvu se zdálo, že se požár podařilo uhasit, oheň se však nezadržitelně šířil. Policie Bosnaye obvinila z obecného ohrožení a podala návrh na jeho vzetí do vazby.

Při požáru zahynula 17letá dívka. Během pondělí by měla proběhnout její pitva. Desítky lidí zůstávají v nemocnicích. Dvacet z nich leží na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě.Podle svědků zapálil Bosnay mezi tančícími lidmi římskou svíci, od které se vzňaly ozdoby na stropě a požár se postupně rozšířil. V tanečním klubu začalo hořet kolem 03:15, v tu dobu bylo v zábavním podniku podle hasičů asi 100 až 150 lidí. Svědci však tvrdí, že v objektu jich bylo podstatně více. Hasiči zjišťují, zda majitel diskotéky dodržel veškeré zákony a normy související s požární ochranou. Zásah hasičů značně zkomplikovala skutečnost, že byla otevřena pouze jedna polovina dveří. Mluvčí hasičů dodal, že i zábavní podniky podléhají státnímu požárnímu dozoru a dodržování bezpečnostních opatření by mělo být preventivně kontrolováno. Případné přestupky se obvykle řeší pokutou, nebo je majiteli uloženo, aby zajistil nápravu.

Zdroj: www.idnes.cz

První zpráva v tisku:

Podle policie požár vypukl zhruba patnáct minut před čtvrtou hodinou ráno. Další informace nechce zatím policie sdělovat, vyšetřování je prý teprve na začátku. Obětí požáru je žena. Návštevníci diskotéky skončili v nemocnicích s popáleninami a tržnými ranami. Někteří mají i zlomeniny.

V diskotéce U Vlka v Bohumínské ulici bylo v době požáru přes 100 návštěvníků. Na místě zasahovaly tři jednotky profesionálních hasičů i dobrovolní hasiči. Jejich práci komplikovali paralyzovaní návštěvníci, kteří nechtěli uposlechnout jejich pokynů.

Hasiči tak nakonec, aby se k plamenům dostali, museli dveře rozbít. Požár se jim podařilo lokalizovat během 20 minut. Přesná příčina požáru se zatím šetří.

Hlavní ohnisko bylo v malém salónku, který byl součástí diskotéky. Odtud se požár rozšířil do dalších prostor.Zatím není jasné, jestli se mrtvá žena nadýchala zplodin, nebo v panice upadla a zranila se.

Uprostřed tanečního pódia udělal kamarád majitele diskotéky ohňostroj. Poté začaly hořet ozdoby na stropě. Návštěvníci je začali hasit přístroji. Nikdo neutíkal, každý si myslel, že požár uhasí. Najednou ale začalo uvnitř všechno hořet a lidé začali v panice utíkat.

Zdroj:iDnes
Sdílet