Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotky dobrovolných hasičů likvidovaly požár chatky v obci Štramberk

Dne 21. 3. 2009 v 8:16 byl na tísňovou linku nahlášen požár nízké budovy v obci Štramberk místní část Bařiny. OPIS FM ihned na místo vyslal 3 jednotky hasičů. HZS MSK Nový Jičínn s CAS 24 MB Atego, JSDH Štramberk CAS 32 T138, CAS 8 Avia a JSDH Kopřivnice CAS 24 T815 (obě JPO II).

Dne 21. 3. 2009 8:16 byl na tísňovou linku nahlášen požár nízké budovy v obci Štramberk místní část Bařiny. OPIS FM ihned na místo vyslal 3 jednotky hasičů. HZS MSK Nový Jičínn s CAS 24 MB Atego, JSDH Štramberk CAS 32 T138, CAS 8 Avia a JSDH Kopřivnice CAS 24 T815 (obě JPO II).

Po 7 minutách od nahlášení události se na místo součastně dostavili jednotky JSDH Štramberk a JSDH Kopřivnice. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár obložení dřevěné zahradní chatky. Na místě se nacházel majitel, který před příjezdem hasičů požár hasil 3ks PHP. Je nutno podotknout, že použitím hasicích přístrojů zabránil rozšíření požáru do půdních prostor a mezistropu, čímž svou chatku zachránil před jistým zničením. JSDH Štramberk bleskově rozvinula útočný proud C a zahájila hasební práce. JSDH Kopřivnice provedla v dýchacá technice průzkum uvnitř chatky, čímž vyloučila výskyt osob uvnitř.

Dále provedla průzkum zda se požár nerozšířil do interiéru zahradní chatky. Také pronikla do půdních prostor kde provedla průzkum, aby vyloučila výskyt osob a rozšíření požáru z obložení do prostoru půdy a střechy. Lokalizace požáru byla provedena během 5 minut od příjezdu prvních jednotek. Jednotky provedli rozebrání obloženi chatky, aby vyloučily možné další rozšířeníi požáru. Likvidace požáru byla provedena 15 minut od příjezdu jednotek.

Na místo se také dostavila jednotka HZS MSK Novy Jičín. Velitel provedl průzkum a rozhodl, že se jednotka HZS MSK vrátí na základnu. Provedl nezbytne administrativní úkony a jednotka HZS MSK NJ se vrátila zpět na svou základnu. Velitel zásahu předal místo majiteli a JSDH se mohly vrátit zpět na základnu.

Ještě jednou bych chtěl pochválit majitele chatky, který byl vybaven hasebními prostředky a tím zachránil svou chatu před zničením.

Text a foto: Petr Dvorský – člen JSDH Kopřivnice

-kaw- 
Sdílet