Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedmáci z Libereckého kraje si užili zážitkový Den s hasiči

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje vyhlásil v březnu letošního roku soutěž o zážitkový den s profesionálními hasiči na stanicích HZS Libereckého kraje v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech. Soutěž byla určena na podporu výuky problematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí pro třídní kolektivy 7. tříd základních škol (případně sekund osmiletých gymnázií) Libereckého kraje.

Žáci 7. tříd měli pod vedením učitelů splnit čtyři úkoly a vypracované odpovědi zaslat nejpozději na začátku června e-mailem na adresu koordinátorky preventivně výchovné činnosti HZS LK. Mezi úkoly byl například praktický nácvik úniku z hořícího bytu, sbalení evakuačního zavazadla nebo popis funkce a správné instalace detektoru kouře. Vše měli žáci zároveň vyfotit a popsat.

Do soutěže se z celého Libereckého kraje přihlásilo pouze pět 7. tříd – ZŠ Vysoké nad Jizerou, ZŠ Dr. F. L. Riegra Semily, ZŠ Janov nad Nisou, ZŠ Kravaře a ZŠ Nový Bor. Protože všechny třídy splnily úkoly na výbornou, byly pozvány na zážitkový Den s hasiči na stanice HZS LK v Semilech a v České Lípě.

Zážitkový den proběhl v úterý 27. června 2017 a zúčastnilo se ho celkem 87 dětí. Děti se během dne mohli seznámit na stanici Semily s prací profesionálních hasičů, vyzkoušet si oznámit telefonem mimořádnou událost přímo na tísňovou linku na krajském operačním a informačním středisku, vidět v praxi výjezd hasičů, správný postup hašení hořícího oleje na pánvi nebo si vyzkoušet stříkání hasičskou hadicí.

Na stanici v České Lípě byla navíc připravena havarovaná osobní vozidla, na nichž hasiči dětem předvedli možné způsoby záchrany osob za použití hydraulického vyprošťovacího nářadí. Sedmáci si „na vlastní ruce" vyzkoušeli pracovat s hydraulickým rozpínákem, nůžkami a ručními vyprošťovacími nástroji. Na tomto stanovišti si také prakticky vyzkoušeli, jak správně používat přenosný hasicí přístroj. Nechyběla ani prohlídka hasičských stanic, techniky, hasičské výstroje a výzbroje.

Na závěr akce byl vyhlášen vítěz celé soutěže. Protože všechny třídy splnily úkoly téměř bez chyb, rozhodl o vítězi los ředitele územního odboru Semily plk. Ing. Jiřího Kovalského, Ph.D., který padl na ZŠ Vysoké nad Jizerou. Všichni žáci vítězné třídy paní učitelky Mgr. Lucie Burgermeisterové dostali od hasičů tašky s drobnými dárky a preventivními materiály.

Všechny paní učitelky, které se zapojily do soutěže, obdržely příručky, pracovní listy a další materiály k výuce problematiky OČMU a knížku Hasičských pohádek. Vítězná třída si také odnesla maskota Libereckých hasičů i celé soutěže, plyšového plamínka Flambuchu.

Velmi bychom chtěli poděkovat všem dětem a paním učitelkám, že se tak aktivně zapojili do naší soutěže i zážitkového dne. Doufáme, že u nás získané vědomosti děti uplatní v běžném životě a pomohou jim ochránit sebe i ostatní. Děkujeme také našim mediálním partnerům, Libereckému, Jabloneckému, Krkonošskému a Českolipskému deníku, kteří o naší soutěži v březnu informovali. Teď už jen zbývá popřát: Hezké prázdniny!

por. Mgr. Iva Michalíčková
Sdílet